Αυστραλία: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75%

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 07:01
UPD:10:29

Αμετάβλητα -για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις- διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας τα επιτόκια, οδηγώντας το νόμισμα της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Reserve Bank, Γκλεν Στίβενς, διατήρησε τα επιτόκια στο 3,75%, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Σημειώνεται ότι ο Στίβενς ήταν ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης στον κόσμο που αύξησε το κόστος δανεισμού τρεις φορές μετά την έξοδο της αυστραλιανής οικονομίας από την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της διοχέτευσης 20 δισ. δολ. Αυστραλίας (18 δισ. δολ. ΗΠΑ) στους καταναλωτές από τον πρωθυπουργό της χώρας Κέβιν Ραντ και επιπλέον δαπανών ύψους 22 δισ. δολ. Αυστραλίας σε δρόμους, σιδηροδρόμους και σχολεία.

Αντιθέτως οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά των επιτοκίων κατέστησε το δολάριο της Αυστραλίας το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου -από τις αρχές Σεπτεμβρίου- μεταξύ των πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων του κόσμου.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 88,17 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:40 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 89,24 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 2 μονάδες βάσης στο 4,04%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα