«Όχι» Παπακωνσταντίνου σε νέο φόρο για το Ασφαλιστικό

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 13:11
UPD:15:34
AΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης νέου φόρου για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας στην αξιοποίηση-εκποίηση της ακίνητης περιουσίας τους για την κάλυψη των κενών μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα δομικών αλλαγών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρουσία του υπουργού Εργασίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό προς το παρόν να θεσμοθετηθεί νέος φόρος για τη χρηματοδότηση των ταμείων, καθώς όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο οι έντιμοι πολίτες θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος όσων εισφοροδιαφεύγουν.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών απο τους πόρους αύξησης του ΦΠΑ, ποσοστού των αποκρατικοποιήσεων, αύξησης του ΑΕΠ, ενώ άφησε και ανοικτό ένα ενδεχόμενο πόρων απο λαχεία, τυχερά παιχνίδια και άλλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης πήρε σάρκα και οστά», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. «Χθες είχαμε συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα στελέχη της οποίας με διαβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει πιστωθεί από τον υπουργό Οικονομικών με 580 εκατ. ευρώ για το έτος 2009». «Αυτά τα ποσά που κατατέθηκαν το 2009», διευκρίνισε, «δεν είναι ποσά τελικά, είναι ποσά που θα κατατίθενται στο συγκεκριμένο ταμείο ετησίως» και πρόσθεσε ότι για το 2010 προβλέπεται αντίστοιχο ποσό 630 εκατ. ευρώ.

Α. Λοβέρδος: Το Ταμείο Αλληλεγγύης πήρε σάρκα και οστά

Α. Λοβέρδος: Το Ταμείο Αλληλεγγύης πήρε σάρκα και οστά

«Ήδη για πρώτη φορά στην ιστορία του το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας διαθέτει κεφάλαιο αυτού του μεγέθους, αυτής της τάξης και για αυτούς τους σκοπούς», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε λέγοντας: «Θεωρώ τη συγκεκριμένη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης μια πολύ θετική εξέλιξη και την επόμενη Τρίτη θα εκθέσουμε με πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους τις δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που από μόνες τους κάποιες από αυτές σημαίνουν νέες χρηματοδοτικές ροές προς το σύστημα, αυτή τη φορά όχι από την κυβέρνηση αλλά από το ίδιο το σύστημα.

Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι οι κρατικές υποχρεώσεις απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα είναι υποχρεώσεις κοινωνικής πολιτικής, αλλά τα ασφαλιστικά συστήματα για να επιβιώνουν πρέπει να έχουν τους δικούς τους πόρους που να προκύπτουν από τις εισφορές και την εργασία των εργαζομένων και τις εισφορές των εργοδοτών».

Mέχρι το τέλος Μαρτίου οι προτάσεις για τις δομικές αλλαγές

Ο διάλογος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων στην επιβολή νέου φόρου και χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία ως μία χρυσή ευκαιρία, η οποία όπως εκτίμησε, αν αξιοποιηθεί μέσω της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου, θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ.¤ ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Σαβας Ρομπόλης υπογράμμισε ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας το σύστημα θέλει μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση ετησίως, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα