EXAE: Νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών

Τι δήλωσε o Σπ. Καπράλος για το φόρο υπεραξίας
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 13:06
UPD:23:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Η ΕΧΑΕ θα υιοθετήσει σύντομα νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος.

Πλέον, θα υπάρχει προληπτική εποπτεία, (εντοπισμός παραβατικής συμπεριφοράς πριν την τέλεσή της) ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου.

Επιπλέον, μιλώντας για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν, τόνισε ένας από τους άξονες στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια αφορά τη δυνατότητα εισαγωγής ομολόγων. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να δώσει μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει και το ελληνικό δημόσιο στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010.

Αναλύοντας τους άξονες για την ανάπτυξης του ομίλου, επανέλαβε πως η ΕΧΑΕ προχωρά στο διαχωρισμό των υπηρεσιών εκκαθάρισης, διακανονισμού και καταχώρησης του αποθετηρίου, γνωστοποιώντας πως η μετάβαση στο νέο σύστημα θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (δηλ. 3/9/2010).

Σημείωσε ακόμη πως η εταιρεία πρόκειται να προσφέρει νέες υπηρεσίες προς τα μέλη και τους επενδυτές, με τη μετατροπή του αποθετηρίου σε Investor CSD, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνοποίηση της αγοράς μέσω της σύνδεσης άλλων αποθετηρίων με το Ελληνικό, με τη μετατροπή του αποθετηρίου σε Issuer CSD.

Όπως ανέφερε, αμέσως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν αρχικά υπηρεσίες πρόσβασης (μετάδοση χρηματιστηριακής πληροφορίας και διόδευση εντολών) στις αναπτυγμένες αγορές, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και οι αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να δοθούν με ταχύτητα, ασφάλεια και χαμηλές χρεώσεις υπηρεσίες πρόσβασης στις ξένες αγορές.

Επιπλέον, ο κ. Καπράλος επισήμανε πως ολοκληρώθηκε η νέα υπηρεσία ΑξίαSMS, για την ειδοποίηση των επενδυτών για μεταβολές του χαρτοφυλακίου τους με sms και email. Όπως ανέφερε, τα μέλη, κάνοντας χρήση της υπηρεσίας αυτής, θα εγγράφουν τους πελάτες τους ώστε να μπορούν να ενημερώνονται κεντρικά από την ΕΧΑΕ για ένα σύνολο κινήσεων που γίνονται στα χαρτοφυλάκια τους. Ουσιαστικά, ο κάθε επενδυτής θα έχει πια τη δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα για κάθε μεταβολή στο χαρτοφυλάκιό του. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπηρεσίας, σημείωσε πως επενδυτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προστατεύεται από οποιοδήποτε λάθος, ενώ και τα μέλη θα επωφεληθούν σημαντικά από την αποδέσμευση μέρους αδρανών κεφαλαίων που διατηρούν στο Συνεγγυητικό.

O κ. Καπράλος δήλωσε ακόμη ότι ο νόμος για τη φορολόγηση των υπεραξιών χρήζει ουσιαστικής αναθεώρησης πριν εφαρμοστεί. «Είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για να δώσουμε προτάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Καπράλος.

«Θεωρούμε ότι τελικά (τον φόρο υπεραξίας) θα τον πληρώνουν λίγοι και Έλληνες. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί». Ο κ. Καπράλος επισήμανε ότι απαιτείται καθεστώς ισότιμου ανταγωνισμού για όλους.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ΕΧΑΕ, εκτίμησε ότι τα λειτουργικά έξοδά της το 2009 θα εμφανίσουν μείωση κατά 10% σε σχέση με το 2008.

Eν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μικρή μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. Πωλητές εμφανίστηκαν οι Έλληνες θεσμικοί, αγοραστές οι Έλληνες ιδιώτες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα