Ρουμανία: Εξι φορές κάτω τα κέρδη των τραπεζών

Το 2009
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 14:01

Το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας το 2009 κατάφερε να παραμείνει σε θετικά επίπεδα κερδοφορίας παρά το γεγονός πως το ύψος των συνολικών του κερδών διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 800 εκατ. λέι (189 εκατ. ευρώ) ή 6 φορές χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 4,4 δισ. λέι που είχε καταγράψει το 2008, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα του Βουκουρεστίου Ziarul Financiar.

«Το σύστημα παρέμεινε κερδοφόρο αλλά τα κέρδη θα διαμορφωθούν έως 800 εκατ. λέι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, κ. Nicolae Cinteza.

Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός τομέας της χώρας διατήρησε την κερδοφορία του και κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2009 μετά από τα κέρδη ύψους 680 εκατ. λέι που κατέγραψε στους 9 πρώτους μήνες του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο τομέας κατέγραψε ζημιές για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο του 2009 εξαιτίας του υψηλού κόστους που επέβαλαν οι εκτεταμένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του τομέα το 2009 παρέμεινε συγκεντρωμένο στα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας και κυρίως την BCR, την BRD, την Raiffeisen, την UniCredit Tiriac και την Banca Transilvania, καθώς η Volksbank φαίνεται να κατέγραψε ζημιές.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα