«Σε κίνδυνο επιχειρήσεις σε Αν. Μακεδονία και Θράκη»

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 15:03
UPD:15:51

Προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της περιοχής Λευτέρης Καπλανίδης, με εισήγησή του σε συνέδριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση του στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και της Τράπεζας Eurobank EFG μιλά για σοβαρές δυσχέρειες, λόγω της κρίσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει πως «πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή μας κινδυνεύουν να κλείσουν» και διαφαίνεται ότι «θα κινδυνεύσουν και οι πιο υγιείς», καθώς «η κρίση μεγαλώνει από την κρίση των τραπεζών», ενώ η ανεργία αυξάνεται και ειδικότερα στη Δράμα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 20%. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή καταγράφεται στην Καβάλα. «Εν μέσω της κρίσης πρέπει να διασφαλίσουμε κατ' αρχάς την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Καπλανίδη, την περίοδο 2001 - 2006 η αύξηση του ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ήταν μόνο 4,8% έναντι 7,8% στο σύνολο της χώρας. Στη Θράκη, η συμμετοχή της μεταποίησης στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε σημαντικά, παρά τις επιδοτήσεις που είχαν θεσπιστεί για την υλοποίηση βιομηχανικών επενδύσεων. Κατά τη γνώμη του «πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της ανάπτυξης με ένα νέο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που κατ' αρχάς θα διασφαλίζει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις» και να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής: το μάρμαρο, τη ξυλεία, τα θερμά νερά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εισήγηση προς το συνέδριο καταλήγει με την εκτίμηση ότι «η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η Θράκη μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική περιοχή των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής θέσης, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Το δημιουργικό πνεύμα, η εμπειρία και η τόλμη του επιχειρηματία, η συνεργασία επιχειρήσεων - φορέων και Κράτους μπορούν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα