Στο «κόκκινο» οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 19:11
UPD:19:16

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη υπό το βάρος πιέσεων στους κλάδους των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αερομεταφορών.

Η σημερινή υποχώρηση χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί επενδυτές θα επέλεγαν να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί και η συσχέτισή τους με την Αλ Κάιντα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/14/251900.htm .

Επιπλέον, εξακολουθεί να επικρατεί έντονη επιφυλακτικότητα ως προς τις προοπτικές των επιχειρήσεων παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και τα οποία έδωσαν το έναυσμα για το πρόσφατο «ράλι».

«Το μπαράζ των εταιρικών προειδοποιήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο υπονομεύοντας τη δυνατότητα των αγορών να διατηρήσουν τα όποια κέρδη τους», δήλωσε στους "Financial Times" βρετανός αναλυτής.

Ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία των εταιρειών αναμένεται να εξαχθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε, καθώς μία σειρά κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Intel και η General Motors, θα δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.931,6 μονάδες μειωμένος κατά 0,55%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.885,27 μονάδες με απώλειες 0,59% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.433,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,97%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,31%, στις 2.863,12 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδονησία. Η μετοχή της γαλλικής Club Mediterranee σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 10%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Air France και British Airways υποχώρησαν κατά 4,15% και 0,96% αντιστοίχως. Απώλειες (5,71%) κατέγραψε και η μετοχή της EADS, η οποία κατέχει το 80% της Airbus, παρά την είδηση ότι η τελευταία εξασφάλισε από την easyjet παραγγελία ύψους έξι δισεκ. δολ. http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/14/251838.htm . Αντιθέτως, η μετοχή της BAE Systems, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 20% στην Airbus, έκλεισε με άνοδο άνω του 1%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο τίτλος της Royal Bank of Scotland σημείωσε πτώση κατά 2,75%, ενώ η μετοχική τιμή της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,07%. Η Merrill Lynch αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της γερμανικής τράπεζας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών. Η μετοχή της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca σημείωσε άνοδο κατά 13,15% μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που θέτει φραγμό στην πώληση αντιγράφων του σκευάσματος Prilosec της πρώτης στην αμερικανική αγορά. Στον απόηχο της παραπάνω είδησης, η Morgan Stanley έσπευσε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εν λόγω φαρμακοβιομηχανίας στο 2003.

Η μετοχή της ομοειδούς βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline έκλεισε με άνοδο 1,92%.

Σημειώνεται τέλος ότι η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν σήμερα σχετικά περιορισμένη εξαιτίας των αργιών στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο και στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα