Ιαπωνία : Πρόσθετα μέτρα Koizumi για την τόνωση της οικονομίας

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 07:02

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Junichiro Koizumi, ενδέχεται να προτείνει στο κοινοβούλιο την Παρασκευή τη μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αυξήσει τον δανεισμό μικρότερων εταιρειών, με απώτερο σκοπό την τόνωση της οικονομίας της χώρας, καθώς οι τράπεζες επιταχύνουν τις διαδικασίες διαγραφής των δανείων που έχουν χορηγήσει και δεν έχουν αποπληρωθεί.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, o Koizumi, ενδέχεται να ανακοινώσει μία ακόμη δέσμη μέτρων για δαπάνες, οι οποίες θα έχουν γίνει μέχρι τον Ιανουάριο, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές. Οι επενδυτές εξετάζουν τα μέτρα εκείνα που θα συμπληρώσουν το σχέδιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που αφορά στη δαπάνη δύο τρισ. γιεν (16 δισ. δολ.) για την αγορά μετοχών των τραπεζών και άλλων εταιρειών, το οποίο δόθηκε λεπτομερώς στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, μετά την υποχώρηση του δείκτη Nikkei, στα χαμηλότερα επίεδα σε χρονικό διάστημα 19 ετών.

Η συνάντηση του Heizo Takenaka, βασικού παράγοντα στον καθορισμό της τραπεζικής πολιτικής τον περασμένο μήνα, αύξησε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της διαγραφής των χρεών από τα δάνεια που υπολογίζονται σε περισσότερα από 420 δισ. δολ. μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2003. Τη στιγμή που οι τράπεζες ωθούν όλο και περισσότερο εκείνους που δάνεισαν σε πτώχευση, οι εταιρείες και οι επενδυτές θέλουν από τον Koizumi να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια και να τονώσει την οικονομία, η οποία δεν αναπτύσσεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα