Μ. Κυπριανού: Μακροπρόθεσμη ζύμωση και όχι Βig Βang για το Κυπριακό

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2010 13:22

Tην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα αρχίσει να προβληματίζεται σοβαρά σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, καθώς δεν θα μπορεί να προχωρήσει, λόγω του παγώματος πολλών κεφαλαίων, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία η ίδια συνδέει τις υποχρεώσεις της με την ύπαρξη του κυπριακού, αυτομάτως θέτει πίεση πάνω της, διότι πρέπει είτε να συμμορφωθεί για να μπορέσει να προχωρήσει η πορεία της, είτε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διότι εάν δεν γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, πολύ σύντομα θα φθάσουμε σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όχι όμως χωρίς όρους, λέγοντας ότι το κίνητρο της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το κυπριακό.

Είπε επίσης ότι το περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού πρέπει να συνάδει όχι μόνο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με τις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ διότι η ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά τη λύση και θα πρέπει να είναι ένα αποδοτικό και λειτουργικό μέλος.

«Η ΕΕ», συνέχισε, «μπορεί να είναι ένας καταλύτης αλλά για μια σταδιακή ζύμωση πιο μακροπρόθεσμη παρά ένα μεγάλο big bang, το οποίο σε μια μέρα θα λύσει το κυπριακό».

Έκανε επίσης λόγο για αλλαγή στάσης της Τουρκίας από την εποχή του Ελσίνκι, κάτι που όπως είπε, συνδέεται με την ευρωπαϊκή της φιλοδοξία.

Καταλήγοντας , επεσήμανε ότι υπάρχει μια μετακίνηση της πολιτικής της ¶γκυρας από τη γραμμή Ετζεβίτ ότι το κυπριακό λύθηκε το 1974 στη γραμμή Ερντογάν ότι υπάρχει κυπριακό, το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα