Γκρίνσπαν: «Ανησυχητική» μια περαιτέρω πτώση στα χρηματιστήρια

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 10:01
UPD:10:29

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αξίες των μετοχών δεν είναι απλά λογιστικά κέρδη. Στην πραγματικότητα έχουν έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι μια «αργή, επίπονη διαδικασία» προέβη ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ¶λαν Γκρίνσπαν, μιλώντας χθες σε εκπομπή του NBC.

Τόνισε, παράλληλα, πως θα τον ανησυχούσε πολύ μια περαιτέρω πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων. Μια πτώση στις τιμές των μετοχών είναι «κάτι παραπάνω από ανησυχητικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αξίες των μετοχών δεν είναι απλά λογιστικά κέρδη. Στην πραγματικότητα έχουν έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Γκρίνσπαν.

Στις 5 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα – που συνιστά το μακρύτερο πτωτικό σερί από τον περασμένο Ιούλιο. Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές του 2010 μέχρι και την Παρασκευή ο Dow Jones industrial average έχει υποχωρήσει 4%.

Σύμφωνα με τον Γκρίνσπαν, η ανεργία στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 9% με 10% στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Η αμερικανική οικονομία απώλεσε συνολικά 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Τον Οκτώβριο, η ανεργία ξεπέρασε το 10% για να υποχωρήσει στο 9,7% τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα