Βουλγαρία: 1 δισ. λεβ από ιδιωτικοποιήσεις το 2010

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 13:43

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προσδοκά έσοδα ύψους 1 δισ. λεβ (500 εκατ. ευρώ περίπου) από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών συμμετοχών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μπόικο Μπορίσοβ, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα έχει ιδιωτικοποιηθεί το 99,18% του προβλεπόμενου συνόλου παγίων στοιχείων του ενεργητικού κρατικής ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα οι σχετικοί πόροι αποκρατικοποίησης να είναι σημαντικά περιορισμένοι. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υποκείμενα σε ιδιωτικοποίηση είναι 20 περίπου πλειοψηφικά πακέτα και 120 περίπου μειοψηφικά πακέτα μετοχών κρατικής ιδιοκτησίας σε εγχώριες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η αναθεώρηση του καταλόγου με τις κρατικές επιχειρήσεις που απαγορεύεται να ιδιωτικοποιηθούν (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό Νόμο περί Ιδιωτικοποιήσεων) αναμένεται να ενισχύσει το δυναμικό των αποκρατικοποιήσεων με νέες συμμετοχές.

Η πλέον ελκυστική επιχείρηση που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί εντός του 2010 είναι η «Bulgartabak Holding AD» (παραγωγή προϊόντων καπνού), επεσήμανε ο κ. Μπορίσοβ, προσθέτοντας πως η σχετική διαδικασία βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της επιλογής συμβούλου. Στο ενεργητικό της επιχείρησης περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες παραγωγής τσιγάρων στη Σόφια και το Μπλαγκόεβγκραντ, οι οποίες καλύπτουν το 55 με 60% των συνολικών αναγκών της εγχώριας αγοράς.

Επίσης, εντός του 2010 προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας «Toplofikatsia Shoumen AD» (παραγωγή θερμικής ενέργειας), των μειοψηφικών κρατικών συμμετοχών σε 3 εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευαστικών εταιρειών «Montazi EAD» και «Promishleno Stroitelstvo Holding EAD» των εταιρειών NITI EAD και BMZ EAD κ.α.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα