Υποχωρεί το αργό

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 05:55

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι τα αποθέματα του αργού και της βενζίνης αυξήθηκαν στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε, καταδεικνύοντας ότι η ζήτηση από τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας του κόσμου μάλλον θα μειωθεί.

Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του American Petroleum Institute (API) ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο πέρυσι και οι προμήθειες της βενζίνης άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1999.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 45 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 73,30 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 9:53 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 73,48 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,6% - τη μεγαλύτερη σε μία εβδομάδα – κλείνοντας στα 73,75 δολ. το βαρέλι.

Την εβδομάδα που έληξε στις 5 Φεβρουαρίου τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 7,2 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 336,6 εκατ. σύμφωνα με το ΑΡΙ. Οι προμήθειες της βενζίνης ανέκαμψαν 1,6 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 228,8 εκατομμύρια.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας έχει καθυστερήσει δύο ημέρες να ανακοινώσει τα στοιχεία για τα αποθέματα, καθώς χιονοθύελλες πλήττουν τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Μαρτίου στη Νέα Υόρκη αναρριχήθηκε 2,8% χθες κλείνοντας στο 1,9373 δολ. το γαλόνι. Στις 9:27 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης τα συμβόλαια της διαπραγματεύθηκαν 0,52 σεντς χαμηλότερα, στο 1,9321 δολ.

Χθες το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά την μεγαλύτερη υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τον Νοέμβριο εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στηρίξει την Ελλάδα.

Η υποχώρηση του δολαρίου τονώνει την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ μετά την υποχώρησή του κατά 1,1% χθες στη Νέα Υόρκη, στο 1,3797.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 34 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 71,79 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 9:24 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 71,89 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,9% - τη μεγαλύτερη σε πέντε ημέρες – κλείνοντας στα 72,13 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα