Εντείνονται οι φήμες για ευρωπαϊκό πακέτο σωτηρίας

Le Monde: Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16:00
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 13:07
UPD:18:01

Πληθαίνουν τα σενάρια για διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ημέρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η οικονομική κρίση στη χώρα.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal σε σημερινό δημοσίευμά της, η Γερμανία από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της επεξεργάζεται σχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δανειακών εγγυήσεων σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές όσον αφορά στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να περιορίσει τις ανησυχίες για εξάπλωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρει πηγή της εφημερίδας, το σχέδιο θα εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΕΕ με την καθοδήγηση όμως της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να συζήτησε πρόσφατα την ιδέα αυτή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πάντως στο Reuters ότι δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση για την παροχή βοήθειας, σημειώνοντας ότι δεν είναι ευθύνη της Γερμανίας να πει στην Ελλάδα τι χρειάζεται να γίνει. Η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια διατηρήσιμη πορεία εξυγίανσης, ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Le Monde, το σχέδιο διάσωσης θα οριστικοποιηθεί αργότερα σήμερα μετά από συζητήσεις με την ΕΚΤ. Το μέγεθός του δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο θεωρείται ότι θα αποτρέπει μια πιθανή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16:00 ώρα Ελλάδος, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης μετέδωσε και το Reuters.

Ευρωπαϊκή πηγή - η οποία βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες προετοιμασίας της αυριανής συνόδου -, μιλώντας σήμερα στο Reuters, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδιδόταν κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε άγνοια για το θέμα της παροχής πακέτου βοηθείας.

Την ίδια στιγμή, πηγή από τη Γαλλία σημειώνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για πιθανό οικονομικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο.»

Όπως τονίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, η μεγάλη πτώση του ευρώ και οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων οδήγησαν το Βερολίνο στην απόφαση να λάβει ενεργό δράση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Στην αυριανή σύσκεψη κορυφής στρέφεται το ενδιαφέρον

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασχοληθούν με το ζήτημα της οικονομίας κατά τη Σύσκεψη Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα από αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η χθεσινή επίσπευση της επιστροφής Τρισέ από την Αυστραλία πυροδότησε νέες φήμες περί πρωτοβουλιών για οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Ο κ. Τρισέ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G7 είχε εκφράσει εμπιστοσύνη στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να αναπτερώσουν το ηθικό των επενδυτών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να επισπεύσει το ταξίδι του στην Αυστραλία, ώστε να επιστρέψει εγκαίρως για να παραστεί στη σύνοδο. «Είναι πιθανόν η Ε.Ε. να ζητήσει την ανάμειξη της ΕΚΤ και να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα», εκτιμά στρατηγικός αναλυτής στη Sumitomo Trust Bank.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , Φιλίπ Μέιστατ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΕΤΕπ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε σχέδια οικονομικής βοήθειας κάποιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μόνο οικονομικώς βιώσιμες επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς -που εκτελεί χρέη συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης- θεωρεί ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί οικονομική διάσωση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν στις αγορές και να δώσουν ένα μάθημα στους κερδοσκόπους.

Ανάλογη είναι η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild», επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, «να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ.... αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταβάλει από την πλευρά της προσπάθειες».

Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αμέσως μετά το τέλος της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. «Είναι ένα περίπλοκο θέμα επειδή αν αρχίσουμε να δείχνουμε ότι πανικοβαλλόμαστε λέγοντας ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, οι αγορές θα κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο» επισήμανε υψηλά ιστάμενη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Όμως «δεν θα βγούμε (από τη σύνοδο κορυφής) χωρίς ένα κοινό κείμενο για την Ελλάδα» σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει πριν απ' όλα να παραμεριστεί η ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη να επέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, κάτι που θα ήταν ταπεινωτικό για την Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιο σήμα» τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα