Ο απόηχος των μεταρρυθμίσεων στα διεθνή ΜΜΕ

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 12:13
UPD:15:48

Μπαράζ δημοσιευμάτων σήμερα στο διεθνή Τύπο, τα οποία πυροδότησαν τόσο οι φήμες για σχέδιο συντονισμένης στήριξης της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σημαντική αναφορά κάνουν τα ξένα μέσα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στη χώρα μας ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας.

«Εάν οι Έλληνες δεν ξαπλώσουν αδιαμαρτύρητα στο κρεβάτι του χειρουργείου, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση», προειδοποιούν οι The Times του Λονδίνου σε σημερινό τους δημοσίευμα. «Πίσω από τα πλοία που παραμένουν σήμερα δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά δεν κρύβονται ούτε οι Πέρσες από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ούτε οι Σπαρτιάτες από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Υπεύθυνη για την παράλυση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι η οργή των δημόσιων υπαλλήλων που απεργούν κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι απεργίες στην Ελλάδα θεωρούνται μέρος μιας «εθνικής κωμωδίας ηθών, με επικά χαρακτηριστικά», καθώς οι κοινωνικές αναταραχές θα δυσχεράνουν τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού για μείωση του ελλείμματος στο 2,7% σε διάστημα τριών ετών.

«Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, παρότι δεν πλήττονται στον ίδιο βαθμό που επλήγησαν οι Ιρλανδοί, διαμαρτύρονται ότι οι χαμηλόμισθοι θα υποφέρουν ενώ οι πλούσιοι θα “τη γλιτώσουν”», αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το BBC, αναφερόμενο στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης.

Αναφορές στη μυθολογία κάνουν οι Los Angeles Times, οι οποίοι γράφουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της απαλλαγής της χώρας από το τοξικό βουνό του δημόσιου χρέους που απειλεί την οικονομική ευρωστία μεγάλου μέρους της Ευρώπης, ακριβώς όπως ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία, προειδοποιώντας ότι «την Ελλάδα περιμένει ένα σπαρτιατικό μέλλον».

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της σκιώδους οικονομίας επικεντρώνεται η αμερικανική The Wall Street Journal, η οποία τονίζει ότι «παρότι η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι προφανής –πάταξη της φοροδιαφυγής– δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθεί».

«Σε αυτές τις χώρες, η οικογένεια έρχεται πρώτη –η αίσθηση της υποχρέωσης προς το κράτος δεν είναι ισχυρή», εξηγεί ο Αλμπέρτο Αλεσίνα, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Η φοροδιαφυγή είναι ένα κατόρθωμα για το οποίο οι πολίτες αυτών των χώρων καυχώνται όπου σταθούν και όπου βρεθούν», συμπληρώνει.

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σηματοδοτούν την απαρχή μιας σοβαρής εργατικής εξέγερσης ενάντια στις επείγουσες μεταρρυθμίσεις [που δρομολογεί η κυβέρνηση] ή υποδηλώνουν την δυσαρέσκεια των ελληνικών εργατικών συνδικάτων των οποίων οι απεργίες αποτελούν συνήθη πρακτική», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της El País, «η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της με πιο πρόσφατη τη χθεσινή ανακοίνωση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων από τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου». Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης συναντούν εμπόδια , ιδίως σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και τα μέτρα περικοπής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ξεκινούν σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις».

Το γερμανικό Spiegel υπογραμμίζει ότι «οι Βρυξέλλες και όχι η Αθήνα θα ελέγχουν στο εξής εάν και με ποιον τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, μολονότι οι λεπτομερείς και συνεχείς επιθεωρήσεις δείχνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολείπονται των προβλεπόμενων οι φύλακες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν έπειτα πρόσθετα μέτρα. «Η μικρή χώρα έχει καταστεί προτεκτοράτο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα