Moody’s: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση μη υλοποίησης του ΠΣΑ

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 16:54
UPD:17:00

Σύμφωνα με την έκθεσή με τίτλο «Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα: εξάπλωση ή σύγχυση;», ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης κρίνει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης «πολύ φιλόδοξα» και επισημαίνει ότι για να παραμείνει η χώρα στη σημερινή βαθμολόγηση του A2 απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πιστή υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος.

Η αρνητική προοπτική που διατηρεί η Moody’s για τη χώρα μας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της σχετικά με τον κίνδυνο υλοποίησης του ΠΣΑ. «Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν κατορθώσουν να φέρουν τα ακριβή αποτελέσματα που υποσχέθηκαν, θα προβούμε στην υποβάθμιση της χώρας στο Α3. Εάν, όμως, υλοποιηθεί μέρος μόνο του προγράμματος, θα αναγκαστούμε να υποβαθμίσουμε την Ελλάδα στο Baa1», προειδοποιεί ο διεθνής οίκος.

Οι μεγάλες αποκλίσεις των spread στην ευρωζώνη υποδεικνύουν τις μεγάλες διαφοροποιήσεις του κινδύνου χώρας μεταξύ των κρατών μελών, υπογραμμίζει η Moody’s στη σημερινή της έκθεση. «Μπορεί οι τρεις χώρες να έχουν κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουν το ίδιο προφίλ πιστωτικού κινδύνου», τονίζει.

Η ρευστότητα είναι από τη φύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη και υπό αυτή την έννοια λειτουργεί έως ένα βαθμό ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», παρότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να πτωχεύουν οι χώρες για λόγους ρευστότητας όταν είναι φερέγγυες, αναφερει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα