Θεαματικά κέρδη στη Ν.Υόρκη

Το καλύτερο 4ήμερο της 10ετίας στην Ευρώπη
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:34

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, χάρη στα εντυπωσιακά αποτελέσματα κολοσσών όπως Citigroup, Johnson & Johnson και General Motors, εν μέσω προσδοκιών ότι έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα για τον εταιρικό τομέα.

Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να είναι μία από τις πιο έντονες στη Wall Street σε ό,τι αφορά ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Περίπου 150 εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας και οι περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα νέα θα είναι θετικά.

Υπάρχουν όμως και κάποιες φωνές που θυμίζουν στους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί. «Τα κέρδη θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι καλύτερα των προσδοκιών ή τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις, για να διατηρηθεί το ράλι των μετοχικών τιμών», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 378,28 μονάδες, ποσοστό 4,80%, φθάνοντας στις 8.255,68 μονάδες. Ανοδο 61,91 μονάδων, ποσοστό 5,07%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.282,44 μονάδες.

Το τελευταίο τετραήμερο ήταν το καλύτερο της τελευταίας 10ετίας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές, αντιδρώντας με ενθουσιασμό στα κέρδη που ανακοίνωσαν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επέστρεψαν δυναμικά και ώθησαν τους βασικούς δείκτες στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ημερών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 5,85% και 6,8%. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τα τέλη Ιουλίου, ενώ τα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων για τον δείκτη των 300 μετοχών ανήλθαν στο 12,4%.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των Axa, Zurich Financial, Philips, ASML, ενώ οι μετοχές τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις έπειτα από την απόφαση της UBS Warburg να υποβαθμίσει ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης. Αντίθετα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ολλανδικός γίγας Philips προκάλεσαν ευφορία στην αγορά.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του τρίτου τρίμηνου θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των χρηματιστηρίων καθώς, εάν συνεχισθεί η τρέχουσα θετική ροή κερδών, τότε θα μπορεί να μιλήσει κανείς για αρχή ανάκαμψης στις αγορές.

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη και του τομέα τεχνολογίας, που μαζί με τις ασφάλειες ήταν οι τομείς που πιέσθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα