ΕΣΕΕ: Χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα τα φορολογικά μέτρα

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 13:32

«Οι βαθιές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνουν μέτρα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς όμως αναπτυξιακό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις και χωρίς κίνητρα τόνωσης της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης. Προέβλεψε επίσης κοινωνικές εκρήξεις, τι οποίες οφείλει να προλάβει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης, η ΕΣΕΕ εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, ενώ δεν θα αποφευχθούν αυξήσεις σε πολλά καταναλωτικά αγαθά και επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, ανάλογες των προσδοκώμενων εσόδων από την αύξηση του ΕΦΚ.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και ότι γνωρίζει τις προτεραιότητες που θέτουν οι ευρωπαίοι δανειστές μας, «αλλά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την επιβίωση και τη σωτηρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σημειώνει ακόμα ότι οι επιβαρύνσεις για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι δεδομένες παρά τη διαμόρφωση της νέα φορολογικής κλίμακας, κυρίως από το διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε διανεμόμενα και μη διανεμόμενα κέρδη και εκτιμά ότι οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ χωρίς μετρητά αλλά με δίγραμμες επιταγές και πιστωτικές κάρτες είναι εκτός εμπορικής πραγματικότητας.

Επικροτεί, τέλος, το μέτρο τοποθέτησης ταμειακών μηχανών, παντού, σε όλη την αγορά και της έκδοσης αποδείξεων από όλους ανεξαιρέτως, αλλά ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών περαιτέρω εξειδίκευση των εξαγγελιών.

Σημειώνει, δε, ότι «από την ελληνική κυβέρνηση απαιτείται να διαχειριστεί έγκαιρα τη δυσφορία του κάθε μικρομεσαίου έλληνα φορολογούμενου, για τον περιορισμό των εργασιακών αντιδράσεων αλλά και την αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα