Υπερασπίζονται «τα του οίκου τους» Fitch, Moody's, S&P

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 17:23

Υπερασπίζονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τις θέσεις τους για την αποτίμηση της οικονομικής σταθερότητας των κρατών, μετά από τον πανικό που προκλήθηκε στις αγορές όταν μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

«Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε», ανέφερε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poors (S&P).

«Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, πρόεδρος του Fitch.

Αυτός ο σκεπτικισμός κλόνισε την ευρωζώνη με φήμες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις χώρες του νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) και την Ιρλανδία. Νευρικότητα επικράτησε στην αγορά, τοο ευρωπαϊκό νόμισμα έγινε στόχος ενός άνευ προηγουμένου κινήματος κερδοσκοπίας από τη δημιουργία του το 1999.

«Η πίεση στις αγορές υποχρεώνει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις να αποδείξουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία», εξηγεί ο οίκος Fitch και προσθέτει: «Μάταια, οι επικρίσεις συσσωρεύονται».

Σήμερα οι S&P, η Moody's και ο Fitch θέλουν να αποφύγουν η ελληνική κρίση να μετατραπεί σε δική τους παραμπομπή σε «δίκη».

«Ενα κράτος που αδυνατεί να πληρώσει δεν σημαίνει ότι έχει χρεοκοπήσει», επισημαίνει ο οίκος S&P.

Επιθυμώντας να μειώσει τη σύγχυση για την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης, η Moody's εξέδωσε ένα κείμενο που περιγράφει την μεθοδολογία αξιολόγησης, «για να ενισχύσει τη διαφάνεια».

Επιπλέον και οι τρεις οίκοι αποκλείουν κάθε πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης.

«Υπάρχει εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να καταρρεύσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση», εκτιμά ο Fitch, ενώ ο οίκος S&P υπογραμμίζει ότι μία χώρα που θα βγει από την ευρωζώνη δεν θα γνωρίσει «σταθερή ανάκαμψη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα