Μ. Βρετανία : Στο 3,1% η ανεργία και τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 11:54

Μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανέργων στη Μ. Βρετανία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο η βρετανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 200 άτομα στις 946.000 τον περασμένο μήνα, από μείωση 3.500 ατόμων τον Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,1% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 27 ετών.

«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μου είναι να βρω ανθρώπους και να τους δώσω τους μισθούς που εκείνοι περιμένουν», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Autac Products Ltd., της εταιρείας που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων για λογαριασμό της Volvo AB και της DaimlerChrysler AG.

Οι κρατικές υπηρεσίες, τα φαρμακεία και τα καταστήματα πώλησης ενδυμάτων προσέλαβαν κόσμο σε αντίθεση με τις βιομηχανίες. Η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 100 δισ. λίρες Αγγλίας (155 δισ. δολ.) μέχρι τον Απρίλιο του 2006 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσοκόμων, ενώ οι εταιρείες λιανικής πώλησης Boots Plc, Marks & Spencer Group Plc και Wal-Mart Stores, αυξάνουν τον αριθμό του προσωπικού τους για την κάλυψη των αναγκών στις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Οι προσλήψεις στο δημόσιο αυξάνονται και απορροφούν τις απώλειες θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας», ανέφερε ο Mike Taylor, οικονομολόγος στη Merrill Lynch & Co. «Οι εταιρείες λιανικής πώλησης κάνουν προσλήψεις, μετά την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, η οποία θα ενταθεί, αποτέλεσμα της διατήρησης των επιτοκίων στο 4%», συμπλήρωσε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού επτά φορές πέρυσι και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1964, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο στους καταναλωτές να πάρουν δάνεια για να κάνουν δαπάνες. Οι τιμές των κατοικιών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε και οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά.

Μειώνεται 10 χρόνια η ανεργία

Συνεχή υποχώρηση σημειώνει η ανεργία στη Μ. Βρετανία από τον Δεκέμβριο του 1992. Τότε οι άνεργοι ανήρχοντο σε 2,96 εκατ., ενώ σήμερα είναι λιγότεροι του ενός εκατομμυρίου. Προ 10 ετών ο δείκτης βρισκόταν στο 9,9%.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που προσλαμβάνεται αυξάνεται συνεχώς και βρίσκεται στα υψηλότερα, παρά ποτέ επίπεδα», είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Edward George.

Η Boots προχωρά στην πρόσληψη 7.000 ανθρώπων για την περίοδο των Χριστουγέννων, η Marks & Spencer προσθέτει άλλους 18.0000 εργαζομένους στο προσωπικό της και η Asda πρόκειται να προσλάβει 10.000 ανθρώπους για την περίοδο των εορτών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες προσφέρουν κατά τα 2/3 στην οικονομία της Βρετανίας, βοήθησαν τη χώρα, παρά τη μείωση των εργαζομένων στη βιομηχανία, την υψηλότερη που σημειώθηκε μέσα σε μια δεκαετία.

Αντιθέτως, οι βιομηχανίες μειώνουν το προσωπικό τους. Η Ford Motor Co., η Unilever, η Imperial Tobacco Co. και η Oracle Corp. ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού τους στη Μ. Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Δεν αναμένεται αύξηση της ανεργίας

Η ανεργία μειώνεται συνεχώς, έστω και με αργούς ρυθμούς και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί τουλάχιστον για τους ερχόμενους μήνες.

«Δεν περιμένω αύξηση της ανεργίας στη Μ. Βρετανία ούτε στις αρχές του επόμενου έτους», επεσήμανε ο Taylor και συμπλήρωσε : «Εάν η διεθνής οικονομία συνεχίσει να διανύει πορεία ύφεσης, τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού, με σκοπό την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά μέσον όρο σε ποσοστό 4% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο και με τον ίδιο ρυθμό το προηγούμενο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές. Η αύξηση αυτή είναι χαμηλότερη του 4,5% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα