Οριακή άνοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 12:15
UPD:12:21

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος έχει περάσει ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, όπως και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να παραμερίζουν τις ανησυχίες που προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση της Intel. Αυτή την ώρα, ο παραπάνω δείκτης ενισχύεται κατά 0,01% και έχει διαμορφωθεί στις 4.130,9 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τις 4.066,3 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον πετρελαϊκό κλάδο με τη μετοχή της BP να σημειώνει άνοδο κατά 2,12% παρά την είδηση ότι η UBS Warburg υποβάθμισε την τιμή-στόχο της βρετανικής μετοχής στις 180 πένες από 250 πένες που ήταν μέχρι σήμερα. Ανάλογα κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Shell.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η μετοχή του βρετανικού ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδά του θα μειωθούν κατά 7%-9% στο 2003. Αυτή την ώρα, η μετοχική τιμή του Reuters υποχωρεί κατά 15,87% και βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Πτώση (1,98%) σημειώνει και η μετοχή της Vodafone μετά την είδηση ότι η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προέβη στην εξαγορά των μεριδίων που κατείχαν η British Telecom και η SBC Communication στη γαλλική Cegetel. Η Vodafone υπέβαλε επίσης προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου (44%) που κατέχει η Vivendi στη Cegetel.

Μεγαλύτερη πτώση (2,22%) σημειώνει η μετοχή της ARM Holdings. Η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών διέψευσε χθες τις ελπίδες για ανάκαμψη της βιομηχανίας ημιαγωγών σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοινώνοντας σημαντικά μειωμένα κέρδη τρίτου τριμήνου και περικοπές εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της ARM υποχώρησαν στις 8 εκατ. στερλίνες (12 εκατ. δολάρια) το τρίμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι κερδών 16,2 εκατ. στερλινών του προηγούμενου τριμήνου. Η ARM ανακοίνωσε τη συρρίκνωση του προσωπικού της κατά 80 θέσεις εργασίας ή ποσοστό 10%.

Τέλος, οριακή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Abbey National. Η βρετανική τράπεζα απέρριψε προσφορά -ύψους 10 δισ. στερλινών (16 δισ. δολάρια)- που υπέβαλε η Bank of Ireland, με τους αναλυτές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι η ιρλανδική τράπεζα ενδεχομένως να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την εξαγορά της Abbey, της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Βρετανία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal Europe, η Abbey έχει δεχθεί διάφορες προσφορές για το τμήμα καταναλωτικής πίστης First National, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης της Lloyds.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε για τρίτο κατά σειρά μήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/16/252403.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα