ΥΠΟΙΚ: Αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 17:44
UPD:18:42

«Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα λάβουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ακόμη ότι «σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη χώρα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να πέσει θύμα κερδοσκοπικών πιέσεων».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό κέντρο πολιτικών μελετών (European Policy Center) για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012.

Σημείωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της».

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», μετά από την πολιτική στήριξη που της προσέφεραν οι ευρωπαίοι ηγέτες την προηγούμενη Πέμπτη.

Επεσήμανε δε ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι εφικτοί διότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.

Για την αντιπολίτευση

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ έκανε επίσης λόγο για «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Για τα στατιστικά στοιχεία

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

Για τα προβλήματα της διαφθοράς που πλήττουν τη χώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Τάχθηκε δε υπέρ της ενίσχυσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Εurostat ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η σημαντική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2012.

Για την Goldman Sachs

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την εποχή εκείνη όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα