Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ παραμένει η Ελλάδα

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 11:12

Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο παραμένει η Ελλάδα, καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχουν τροφοδοτήσει διεξοδικό διάλογο τόσο ως προς το ενδεχόμενο «διάσωσης» της Ελλάδας όσο και ως προς σειρά θεσμικών ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον Τιτανικό παρομοιάζει η βρετανική The Independent την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας τις μικρές πιθανότητες εκπλήρωσης του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 9% φέτος εν μέσω των απεργιών και αντιδράσεων που έχουν πυροδοτήσει τα μέτρα λιτότητας. «Το Παρίσι και το Βερολίνο εξακολουθούν να είναι διχασμένα σχετικά με την ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη Γερμανία, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκλειστεί από την ευρωζώνη –βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο– σύμφωνα με άρθρο του Reuters. Παράλληλα, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη μορφή διμερούς και όχι πανευρωπαϊκής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα είναι η ίδια η Ελλάδα».

Οι βρετανικοί Times πιστεύουν ότι η βεβαιότητα «διάσωσης» της Ελλάδας σε περίπτωση κινδύνου χρεοκοπίας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με τους Times, έντονες ήταν οι τριβές μεταξύ της ¶νγκελας Μέρκελ που εμφανίστηκε προβληματισμένη για τις κοινωνικές αντιδράσεις ως προς τη διάσωση της Ελλάδας και του Νικολά Σαρκοζί που εκτός από την υποστήριξη της Ελλάδας τάσσεται υπέρ και μιας «κεντροποιημένης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης».

Να δείξει το καλό της πρόσωπο περιμένουν και οι Γάλλοι από τη χώρα μας, σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», η οποία όμως πρέπει να παρουσιάζει μέρα με τη μέρα πρόοδο στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων της.

Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το οικονομικό της αδιέξοδο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι υπάρχουν πολλά σενάρια, με επικρατέστερο αυτό της διάσωσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους περιορισμούς του Μάαστριχτ για διάσωση κράτους μέλους. Πιθανό ενδεχόμενο είναι η παρέμβαση του ΔΝΤ, την οποία όμως η Ευρώπη θέλει να αποφύγει καθώς την θεωρεί «εξευτελιστική» για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για τους The New York Times, σοβαρό παραμένει το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο υποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση της ανεξάρτητης και αξιόπιστης φύσης των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το παράδειγμα της Ελλάδας αποτελεί απόδειξη της σύγκρουσης ανάμεσα στους κοινοτικούς στόχους και τα εθνικά συμφέροντα.

Η βρετανική The Guardian αναφέρεται στους κινδύνους και τις σκοπιμότητες που εμπεριέχουν τα παράγωγα μέσα για τις κυβερνήσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από τους κερδοσκόπους των αγορών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ζήτημα του ελέγχου της αγοράς CDS (συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης) έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι τα μη ελεγχόμενα μέσα επιδεινώνουν την οικονομική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα