Η κρατική παρέμβαση αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το CSFI (Centre for the Study of Financial Innovation) σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC).
Ειδικότερα, η έρευνα – η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 450 ανώτατων στελεχών από 49 χώρες – κατατάσσει την κρατική παρέμβαση στην κορυφή της λίστας των 30 σημαντικών κινδύνων που αφορούν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία τραπεζίτες καθώς και παρατηρητές των οικονομικών δεδομένων και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών, η «πολιτικοποίηση» των τραπεζών, που είναι αποτέλεσμα των εγγυήσεων και αναγκαίων κρατικοποιήσεων, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την οικονομική τους υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα 15 χρόνια που διεξάγονται οι συγκεκριμένες έρευνες της PwC, ποτέ δεν είχε εμφανιστεί η κρατική παρέμβαση ως κίνδυνος.
«Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η κρατική παρέμβαση εμφανίζεται ως κίνδυνος, όταν οι τράπεζες ήταν αυτές που έπρεπε να σωθούν αρχικά. Υπάρχει όμως σαφώς κρίση στις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα λειτουργούν με ένα οικονομικό μειονέκτημα», σχολίασε ο συντάκτης της έρευνας, Ντέιβιντ Λασέλ.
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο πιστωτικός κίνδυνος, ο οποίος προέρχεται από την ανησυχία για τις επιπτώσεις της ύφεσης στον τραπεζικό κλάδο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η υπερβολική εποπτεία.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα απαισιοδοξούν για το μέλλον, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ύφεση με ένα νέο κύμα μη-εξυπηρετούμενων δανείων που θα πλήξουν τις τράπεζες. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού, όπου επικρατούσε η ανησυχία για μία δεύτερη «φούσκα» που θα επιφέρει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές.
Μερικοί κίνδυνοι φαίνεται πάντως να ατονούν, καθώς οι οικονομίες ορισμένων χωρών αρχίζουν να βγαίνουν από την κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ