Συνάντηση ΕΒΕΑ με τελωνειακούς στις 4 μ.μ.

Εκκλήσεις για αναστολή των απεργιών
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 14:50
UPD:15:00

Την ηγεσία των τελωνειακών θα επισκεφθεί στις 4 το απόγευμα το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από τη συνεχιζόμενη απεργία των τελωνειακών.

Εκκληση στους τελωνειακούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό εμπόριο είναι για άλλη μια φορά όμηρος απεργιακών κινητοποιήσεων εργασιακών ομάδων με μεγάλη συνδικαλιστική δύναμη». Ανάλογη έκκληση κάνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

«Οι συνέπειες είναι εκ των προτέρων γνωστές, αλλά και καταστροφικές, για το εμπόριο, την βιομηχανία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις εταιρείες τροφοδοσίας, τους μεταφορείς και φυσικά για τους Έλληνες καταναλωτές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και κάνει έκκληση στην Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, «να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σταματήσει άμεσα τις κινητοποιήσεις, όπως άλλωστε έκανε το 6ο τελωνείο Θεσσαλονίκης».

Η ΕΣΕΕ θεωρεί άδικο για τις εισαγωγικές, εξαγωγικές και εφοδιαστικές δραστηριότητες, να πληρώνουν το 0,5% επί της αξίας των εμπορευμάτων, για τα δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών, που αποτελούν ανταποδοτικές αποζημιώσεις των τελωνειακών υπαλλήλων και στο τέλος, να είναι αυτοί που ζημιώνονται ανεπανόρθωτα, που χάνουν την αξιοπιστία τους, εντός και εκτός Ελλάδας και βλέπουν τις πωλήσεις τους σε ελεύθερη πτώση.

Η Συνομοσπονδία συμφωνεί ότι η εισοδηματική πολιτική και η μείωση των αποδοχών που επιχειρείται, δεν είναι ιδανικά σχεδιασμένη, ούτε με τα καλύτερα αναλογιστικά και κοινωνικά κριτήρια, όμως, όπως αναφέρει, το οικονομικό κλίμα δεν βοηθά πρακτικές συνδικαλιστικής ετοιμότητας.

Η ΕΣΕΕ, ως ο κύριος εκπρόσωπος του συνόλου του Ελληνικού Εμπορίου, απευθύνεται τέλος, στην κυβέρνηση και στην Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος και ζητάει να διατηρήσουν μεταξύ τους ένα δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς να κλείνουν τα σύνορα και χωρίς να δημιουργούν κινδύνους ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τους τελωνειακούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάνοντας παράλληα λόγο για ζημίες εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της διεκδίκησης αιτημάτων μεμονωμένων συμφερόντων.

«Στην πλέον ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, όπου απαιτείται κοινή προσπάθεια, συναίνεση, συνεργασία και υπευθυνότητα, από το σύνολο του ελληνικού λαού, για την έξοδο από το "τούνελ" της οικονομικής κρίσης, η οικονομία μας υφίσταται ζημίες εκατομμυρίων ευρώ, λόγω τακτικών στη διεκδίκηση αιτημάτων μεμονωμένων συμφερόντων», αναφέρει ο ΕΣΘ και προσθέτει:

«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελωνειακών υπαλλήλων επιβαρύνει περαιτέρω τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας δραματικά τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διακίνηση των εμπορευμάτων και επιτείνει την αγωνία των επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν, ήδη, τις επιπτώσεις λόγω της οικονομικής ύφεσης, καταγράφοντας ζημίες που μπορούν να κλονίσουν ακόμη και την επιβίωσή τους, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Καταλήγοντας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την Πολιτεία να αντιληφθούν την αγωνία και τον πανικό του κοινωνικού συνόλου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους για εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με την άμεση αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και αποφυγή των τρομακτικών επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα