JP Morgan: «Λίγο καρότο και πολύ μαστίγιο» για την Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 12:40
UPD:12:43

Εάν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα θα περάσει μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας τον Απρίλιο και το Μάιο εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

Στην πολιτική του καρότου και του μαστίγιου που εφαρμόζει η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας, το μαστίγιο υπερτερεί, υποστηρίζει η JP Morgan.

Εάν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα θα περάσει μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας τον Απρίλιο και το Μάιο εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα. Η ανάγκη χρηματοδότησης του ελλείμματος και μετακύλισης των χρεών της θα παραμένουν, γεγονός που καθιστά την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ αναγκαία. «Η μορφή της βοήθειας, ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί: θα παρασχεθούν περιφερειακά δάνεια, πιστωτικά όρια και εγγυήσεις ή διμερή δάνεια και εγγυήσεις;», διερωτάται η επενδυτική τράπεζα.

Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η κρίση ρευστότητας τον Απρίλιο και το Μάιο θα οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ, το οποίο θα εκπονήσει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με αυστηρούς όρους που θα δίνει στην Ελλάδα περιθώριο δύο ετών για δημοσιονομική προσαρμογή.

Εναλλακτικό σενάριο είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα να έρθει από την Ευρώπη με την προϋπόθεση αυστηρότερης εποπτείας και ενδεχόμενη άρση του εκλογικού δικαιώματος της χώρας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η δεύτερη επιλογή, κατά τη γνώμη της JP Morgan είναι λιγότερο πιθανή, καθώς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι δεν θα θέλουν την οικονομική συνδρομή της.

Η ένταξη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, από την άλλη, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κατάλληλες προσαρμογές χωρίς την πίεση των χρηματοοικονομικών αγορών, εκτιμά η τράπεζα. Το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την παροχή οικονομικής βοήθειας στο υπό επιτήρηση κράτος, αφήνοντάς το να οδηγηθεί στην πτώχευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί κίνητρο για τις κυβερνήσεις να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μια εξαιρετικά επώδυνη πτώχευση, υποστηρίζει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν τις αποφάσεις τους με τη μέθοδο της λιγότερο επώδυνης επιλογής: στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι αρκετός για να τους πείσει να τη συνδράμουν. Μπορεί να θεωρούν υποτιμητική την παρέμβαση του ΔΝΤ για διάσωση ενός κράτους μέλους, αλλά πιστεύουν ότι η αναποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση της χώρας είναι χειρότερο ενδεχόμενο. Αντίστοιχα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ήθελαν με τίποτα να αποκλειστεί μια χώρα από την ευρωζώνη, αλλά το εναλλακτικό σενάριο ίσως να είναι πολύ χειρότερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα