Ρουμανία: Αξιολόγηση οικονομικών επιδόσεων από το ΔΝΤ

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 12:50

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη δεύτερη και την τρίτη επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της Ρουμανίας στο πλαίσιο της συμφωνίας τύπου stand-by, διάρκειας 24 μηνών μεταξύ της χώρας και του διεθνούς οικονομικού.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης επιτρέπει την άμεση πρόσβαση της Ρουμανίας σε πόρους του Ταμείου ύψους 2,18 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ ή 2,45 δισ. ευρώ ή 3,32 δισ. δολ. περίπου) με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των πόρων που έχει διατεθεί στη χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 8,26 δισ. ΕΤΔ (ή 9,32 δισ. ευρώ ή 12,6 δισ. δολ. περίπου).

«Η εφαρμογή της πολιτικής ήταν αυστηρή παρά το δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, η συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος παραμένει ουσιαστική προκειμένου να ενισχυθεί η μακροοικονομική σταθερότητα και να διαμορφωθούν οι υποδομές για μία ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη. Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες εξυγίανσης η Ρουμανία αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις. Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η σχέση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και να συμμορφωθεί προς το κριτήριο ένταξης στη ζώνη του ευρώ. Ο στόχος του ελλείμματος για το 2010 βρίσκει μια σωστή μέση λύση μεταξύ της προσαρμογής της ακόμα αδύνατης οικονομικής κατάστασης και των μεσοπρόθεσμων στόχων της σταθεροποίησης. Εντούτοις, η στρατηγική προσαρμογής συνεπάγεται πολιτικά δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες και θα απαιτήσει ισχυρή και ακλόνητη εφαρμογή. Οι αρχές είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επίτευξη των φορολογικών στόχων τους. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων είναι κρίσιμες, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων περί δαπανών, τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τους δημόσιους φορείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί με σαφή τρόπο να ακολουθήσουν περαιτέρω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσουν σε μόνιμη βάση τη φορολογική πρόκληση και να βελτιώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και των αμοιβών στο δημόσιο και οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα θα είναι κομβικής σημασίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα