Σερβία: 150 εκατ. ευρώ για την ενέργεια από την EBRD

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 12:50

Εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης και της εταιρείας Srbijagas υπέγραψαν δύο συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την παροχή δανειακών πόρων, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, καθώς και για την αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της Srbijagas.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν η υπουργός οικονομικών της Σερβίας, κα Diana Dragutinovic, ο διευθυντής της EBRD για τη Σερβία, κ. Hildegard Gacek και ο διευθυντής της Srbijagas, κ. Dusan Bajatovic.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια (με επιτόκιο ύψους 1,92%) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022, επεσήμανε η υπουργός, προσθέτοντας πως πρόκειται για δάνειο στρατηγικού χαρακτήρα, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα της Σερβίας. Σε συνεργασία με την Srbijagas η κυβέρνηση της Σερβίας προωθεί τη μεταρρύθμιση του εγχώριου ενεργειακού τομέα με σκοπό την προσέγγιση των ενεργειακών προτύπων και της νομοθεσίας με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε με τη σειρά του ο κ. Gacek, συμπληρώνοντας πως το συνολικό ύψος των επενδύσεων της EBRD στη Σερβία διαμορφώθηκε το 2008 στο επίπεδο των 180 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 ξεπέρασε τα 423 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα από την αρχή της συνεργασίας της με τη Σερβία έως σήμερα η Τράπεζα να έχει χρηματοδοτήσει την υλοποίηση 94 επενδυτικών σχεδιασμών, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα