ΔΝΤ: Επώδυνη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών στην Ευρώπη

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 13:48

«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι "θυσίες" στο επίπεδο των μισθών είναι αναπόφευκτες», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Από ορισμένες απόψεις, η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι οι ΗΠΑ, με την έννοια ότι στην αρχή της κρίσης [...] οι ευρωπαϊκές οικογένειες ήταν λιγότερο χρεωμένες [...] Η σύγκριση είναι αντίθετα δυσμενής στο επίπεδο της δημοσιονομικής κατάστασης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει ο Μπλανσάρ.

Συμπληρώνει ότι «η προσαρμογή είναι πιο εύκολη για τις χώρες που μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους» και προειδοποιεί: «Στις χώρες που δεν έχουν αυτή την επιλογή, είναι ορθό να πούμε ότι η εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και θα απαιτήσει προσπάθειες παρατεταμένες, σε χρονικό διάστημα 10 ή 20 ετών».

«Η εξυγίανση αυτή θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα (...) μια μικρότερη ανάπτυξη και εκεί όπου δεν υπάρχει η βαλβίδα ασφαλείας της υποτίμησης, οι θυσίες στους μισθούς θα είναι αναπόφευκτες για να ανακτηθεί ανταγωνιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα