«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι "θυσίες" στο επίπεδο των μισθών είναι αναπόφευκτες», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι "θυσίες" στο επίπεδο των μισθών είναι αναπόφευκτες», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
«Από ορισμένες απόψεις, η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι οι ΗΠΑ, με την έννοια ότι στην αρχή της κρίσης [...] οι ευρωπαϊκές οικογένειες ήταν λιγότερο χρεωμένες [...] Η σύγκριση είναι αντίθετα δυσμενής στο επίπεδο της δημοσιονομικής κατάστασης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει ο Μπλανσάρ.
Συμπληρώνει ότι «η προσαρμογή είναι πιο εύκολη για τις χώρες που μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους» και προειδοποιεί: «Στις χώρες που δεν έχουν αυτή την επιλογή, είναι ορθό να πούμε ότι η εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και θα απαιτήσει προσπάθειες παρατεταμένες, σε χρονικό διάστημα 10 ή 20 ετών».
«Η εξυγίανση αυτή θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα (...) μια μικρότερη ανάπτυξη και εκεί όπου δεν υπάρχει η βαλβίδα ασφαλείας της υποτίμησης, οι θυσίες στους μισθούς θα είναι αναπόφευκτες για να ανακτηθεί ανταγωνιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο