Συστάσεις ΔΝΤ για τη δημοσιονομική προσαρμογή στα κράτη-μέλη του

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 18:54

Μείωση του δημόσιου χρέους μέσως του παγώματος των δαπανών και της αύξησης των φορολογικών εσόδων συστήνει στα κράτη-μέλη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Να βγούμε από την κρίση με παρεμβατικές πολιτικές», αποδέχεται πως η δημοσιονομική "προσαρμογή" είναι ένα πράγμα δύσκολο στην υλοποίηση, όμως έχει τα προηγούμενά της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται ένα σενάριο εντελώς θεωρητικό, όπου τα κράτη-μέλη του θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα από +4,3% του ΑΕΠ φέτος στο +3,7% μόλις το έτος 2020.

«Πρέπει λοιπόν να τεθούν οι βάσεις για μία βιώσιμη κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών, να αποτελέσει αυτό μία προτεραιότητα αλλά και μία πολιτική πρόκληση, στη σκιά της επιδείνωσης των μεγεθών αυτών σε πολλά κράτη-μέλη μας» αποφαίνεται το ΔΝΤ. Αυτό, προστίθεται, «καθίσταται ανησυχητικό επειδή σε πολλά κράτη μέλη μας ο πληθυσμός γερνάει» και είναι συνταξιοδοτούμενος.

Από το ΔΝΤ κρίνεται ότι, μέσω της καθήλωσης των δαπανών στο τρέχον επίπεδο μπορεί το έλλειμμα ενός κράτους να περισταλεί ως και -3,5% του ΑΕΠ του.

Το ίδιο έλλειμμα μπορεί να μειωθεί κατά άλλες τρεις εκατοστιαίες μονάδες, ως προς το ΑΕΠ, μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα