Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών η ελληνική οικονομία

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 19:24

Στο υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται από τις 9.30 το πρωί τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα οποία συναντώνται με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται από τις 9.30 το πρωί τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα οποία συναντώνται με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα στελέχη του μικτού κλιμακίου ενημερώνονται μόνο για τα ελληνικά στοιχεία, αλλά αντιπαραβάλλουν αυτά με τις δικές τους εκτιμήσεις και στοιχεία.

Τη Δευτέρα το βράδυ, συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, για τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και για τους δείκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ύψος ρευστότητας στην αγορά, κ.λπ.).

Αύριο Τετάρτη, το μικτό κλιμάκιο αναμένεται να έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας για να ενημερωθεί για την πορεία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ θα αναχωρήσει από την Ελλάδα μεθαύριο Πέμπτη.

Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων εξετάζει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.

Βάσει των στοιχείων, τα οποία θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες των τριών διεθνών οργανισμών, θα συνέλθει στις 9 Μαρτίου το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου.

Την ημέρα αυτή θα συνέλθει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ- Eurogroup, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 126(9) της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα