Στα χαμηλότερα έτους το ευρώ έναντι του γιέν

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 06:20

Στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους υποχώρησε το ευρώ έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί καθώς η χώρα δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τις περικοπές που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε προς τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Standard & Poor’s ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έως τα τέλη Μαρτίου καθώς η αδύναμη οικονομία και οι πολιτικές αντιδράσεις απειλούν τη σταθερότητα της χώρας να μειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς αγόρασαν το νόμισμα την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα.

Το ευρώ υποχώρησε στα 120,77 γιέν στις 11:58 π.μ. στο Τόκιο από 122,03 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Αγγιξε τα 120,62 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Φεβρουαρίου του 2009. Το δολάριο υποχώρησε στα 89,55 γιέν από τα 90,15 γιέν.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,3484 ανά δολάριο από 1,3538. Στις 19 Φεβρουαρίου άγγιξε το 1,3444, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαΐου. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 4,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος αυτόν τον μήνα, οδεύοντας να κλείσει τρίτο μήνα απωλειών, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2008.

Τον Δεκέμβριο η S&P υποβάθμισε δύο φορές την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο BBB+ και σηματοδότησε τότε ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση. Η Ελλάδα δυσκολεύτηκε να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της από τα περυσινά επίπεδα του 12,7% του ΑΕΠ χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν εν μέσω προσδοκιών ότι οι ιαπωνικές εταιρείες φέρνουν στη χώρα τους τα κέρδη που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό πριν από τα τέλη αυτού του μήνα.

Οι ίδιες αναφέρουν ότι παραμένουν κερδοφόρες όσο το γιέν διαπραγματεύεται στα 92,90 ανά δολάριο ή χαμηλότερα, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση στις 19 Φεβρουαρίου. Το ισχυρό γιέν καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της χώρας στο εξωτερικό.

Ανοδικά κινήθηκε ο Dollar Index πριν από τη σημερινή έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι χρόνια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία στις 29 Ιανουαρίου. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προβλέπουν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό από 2,8% έως 3,5% και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ περιμένει και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Dollar Index, ισχυροποιήθηκε στο 80,921. Στις 19 Φεβρουαρίου άγγιξε το 81,342, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα