Moody’s: Απαραίτητη η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 09:37
UPD:12:10

Η όποια αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το αν η χώρα εφαρμόσει ομαλά τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως δεσμεύτηκε, επισήμανε σήμερα η Moody's Investors Service.

«Πρέπει να δούμε τα στοιχεία και το αν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε ότι θα κάνει», δήλωσε o Pierre Cailleteau, επικεφαλής αξιολογήσεων κυβερνητικού χρέους της Moody's, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Χθες, η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του επόμενου μήνα, επικαλούμενη τους πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

Όπως ανέφερε ο Cailleteau, αν τους επόμενους μήνες η Moody's δει ότι η Αθήνα υλοποιεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της ή να σταθεροποιήσει τις προοπτικές της για την χώρα.

«Ή αν δούμε, βάσει στοιχείων, ότι υπάρχει παρέκκλιση από το πρόγραμμα, θα αλλάξουμε την αξιολόγησή μας αντίστοιχα. Οπότε μια μικρή παρέκκλιση θα οδηγούσε σε μικρή υποβάθμιση και μια μεγάλη παρέκκλιση - την οποία θεωρούμε απίθανη - θα οδηγούσε σε μεγάλη υποβάθμιση», δήλωσε.

Στις αρχές του μήνα ο ξένος οίκος είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της γιατην Ελλάδα σε Βaa1, αν η χώρα εφαρμόσει μερικώς μόνο το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. «Θέλουμε να αξιολογήσουμε σύντομα τη σύσταση, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε λογικοί άνθρωποι. Δεν μπορείς να περιμένεις από μια κυβέρνηση να αλλάξει την δημοσιονομική της κατάσταση σε μερικές μόλις εβδομάδες», τόνισε ο Cailleteau.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη στήριξης, δήλωσε ότι ο οίκος δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. «Όλα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια.»

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα