Αυστηρή τήρηση του ΠΣΑ ζητούν οι ευρωπαίοι ελεγκτές

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 14:31
UPD:18:59

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι εμπειρογνώμονες έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα το κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι ευρωπαίοι ελεγκτές συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του υπουργείου Εργασίας και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι εμπειρογνώμονες έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που δεν κατονομάζεται, η μείωση του ΑΕΠ και το υψηλό κόστος δανεισμού θα δυσκολέψουν την επίτευξη των στόχων.

«Οι διαπραγματεύσεις (για τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος) συνεχίζονται επειδή βλέπουν μεγάλη απόκλιση από τους στόχους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρητές θεωρούν ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 1,5 με 2 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου για μείωση κατά 4 μονάδες.

Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία εσόδων.

Ειδικά στο θέμα της πορείας των εσόδων φαίνεται ότι ενώ ο μήνας Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο μήνας Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης (σε ό,τι αφορά τα έσοδα), με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Ολι Ρεν

Ακούστε τη συνέντευξη Τύπου του Ολι Ρεν

Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η έκθεση του μικτού κλιμακίου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πρόκειται να παραδοθεί στον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν την Πέμπτη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σήμερα.

«Η αποστολή μας είναι τώρα στην Αθήνα. Μια μικτή τεχνική αποστολή της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Θα έχω την έκθεση για αυτά τα στοιχεία αύριο. Θα πάω στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την δημοσιονομική κατάσταση και την μελλοντική οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ για τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης με θέμα τις ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ο Ο. Ρεν είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρεν αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα 1η Μαρτίου. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και την υπουργό Υγείας.

Θα προηγηθεί ενημέρωση του κ. Ρεν από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται και επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων.

Επίσκεψη των ελεγκτών στο ΥΠΟΙΑΝ

Kατά την επίσκεψη των ελεγκτών στο υπουργείο, η υπουργός Λούκα Κατσέλη ανέφερε πως το σχεδιάζονται μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα. Στον προβληματισμό της αντιπροσωπείας κατά πόσο το 2010 θα απορροφήσουμε τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και κατά πόσο έχουμε προνοήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η υπουργός ανέφερε πως το ΕΣΠΑ προχωρά ήδη με γοργούς ρυθμούς και ότι το υπουργείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκεντρωθεί η διαχείριση των πόρων και να επιταχυνθεί η υλοποίηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπροσωπεία δεν έδειξε ούτε να αμφισβητεί τα στοιχεία που της τέθηκαν υπόψη, ούτε να πιθανολογεί ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε τους στόχους μας. Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες της ΥΠΟΙΑΝ για τα θέματα ανταγωνιστικότητας και τόνισαν ότι θα είναι σε στενή επαφή για την αποτελεσματική παρακολούθηση όσων σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που ήδη προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ ώστε να επιτευχθεί η αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων, η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, και η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στόχος είναι η ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων και τη διοχέτευσή τους σε έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός παρουσίασε προς την αντιπροσωπεία τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις που προβλέπονται στον νόμο 3614/2007, που πρόκειται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου για ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που ήδη προωθούνται από το ΥΠΟΙΑΝ και που στόχο έχουν να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν σε θετικούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο ταυτόχρονα με τις πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την πάταξη της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Τέλος, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι οι πολιτικές που προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ για την τόνωση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πολιτικές που συνδέονται με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, βοηθούν ώστε να προωθηθεί η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση.

Εurostat: Ανολοκλήρωτα τα στοιχεία για τις συμφωνίες swap

Ανολοκλήρωτα είναι τα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swaps, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat.

Ειδικότερα, στο σημείωμά της η Eurostat αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών το 2001.

Επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν, το συντομότερο δυνατό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια πλήρη εκτίμηση και καταγραφή αυτής της συναλλαγής στην επόμενη κοινοποίηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και η οποία αναμένεται την Ανοιξη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, oι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την κοινοτική υπηρεσία ότι η αποπληρωμή του χρέους άρχισε το 2004, και συνεπώς η Eurostat θα πρέπει να καθορίσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ποια ακριβώς θα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αυτής της συγκεκριμένης συναλλαγής από το 2004 και μετά.

Επιπλέον η Eurostat σημειώνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 1995) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές swap.

Συνεπώς, η Eurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και το Μάρτιο του 2008).

Σχετικά με τις συναλλαγές swap, η Eurostat αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την κοινοτική στατιστική υπηρεσία και ότι σε επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα την περίοδο 15-19 Σεπτεμβρίου 2008 (δηλαδή μετά από τη θέσπιση των στατιστικών κανόνων), οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι στην Ελλάδα, οι δημόσιες αρχές, κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται σε συμφωνίες παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα