Fitch: Απίθανη μια νέα υποβάθμιση τους επόμενους μήνες

Αναθεωρεί τη μεθοδολογία αξιολογήσεων ο οίκος
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 14:06

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει, εκτός απροόπτου, τη σύσταση ΒΒΒ+ της Ελλάδας καθώς και τις αρνητικές προοπτικές τους επόμενους μήνες η Fitch Ratings.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις, ο οίκος δεν είναι πιθανό να υποβαθμίσει τη χώρα τους επόμενους μήνες. «Είναι δυνατόν, αλλά δεν θα πω ότι είναι πιθανό. Δεν αναμένω τα πράγματα να πάνε τόσο άσχημα ή τόσο καλά τους επόμενους μήνες. Δεδομένου ότι τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε, θα αφήσουμε την σύσταση έτσι όπως είναι για μερικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον Πράις, όλα μετράνε για την όποια απόφαση, ωστόσο βαρύνουσα σημασία θα έχουν η έκθεση προόδου της ΕΕ στα μέσα Μαρτίου καθώς και η ευρέως αναμενόμενη ομολογιακή έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ.

«Δεν θα αλλάξουμε για κάποιο καιρό τις αρνητικές προοπτικές. Το θέμα είναι αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω υποβάθμιση, αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε», δήλωσε ο Πράις.

Το Δεκέμβριο, η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε BBB+ με αρνητικές προοπτικές. Ήταν η πρώτη φορά σε διάστημα μιας δεκαετίας που οίκος αξιολόγησης έθεσε την Ελλάδα κάτω από τη βαθμίδα Α, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fitch, μια συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ θα βοηθούσε την αξιολόγηση, ωστόσο, όπως τόνισε, η ΕΕ μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμη να παράσχει τέτοια βοήθεια. «Αν υπήρχε συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ, με συγκεκριμένους όρους γνωστούς εκ των προτέρων, τότε αυτό σαφώς θα βοηθούσε την αξιολόγηση», ανέφερε.

«Ωστόσο, η ΕΕ το έχει αποφύγει μέχρι στιγμής. Η θέση παραμένει στο ότι αναμένει η Ελλάδα να λύσει μόνη της τα προβλήματα, έτσι είναι προφανές ότι συνεχίζουν να ανησυχούν για τους ηθικούς κινδύνους της όλης διαδικασίας και δεν θέλουν να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να θεωρήσει ότι μπορεί να γλιτώσει με μικρότερες περικοπές.»

Αναθεωρεί τη μεθοδολογία αξιολογήσεων η Fitch

Εντωμεταξύ, η Fitch προχώρησε σήμερα στην αναθεώρηση της μεθοδολογίας της με την οποία αξιολογεί τον πιστωτικό κίνδυνο στην κατηγορία των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση στα προγράμματα δομημένων ή καλυμμένων ομολόγων.

Τα νέα κριτήρια αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις της Fitch σχετικά με τη γενική οικονομική προοπτική και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις μελλοντικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην τροποποίηση των εκτιμήσεων στις βαθμίδες υψηλότερης πιστωτικής αξιολόγησης, προκειμένου οι κίνδυνοι να περιοριστούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά μικτών απωλειών στα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων ελληνικών τίτλων θα αυξηθούν σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης, ενώ περισσότερο θα πληγούν οι χαμηλότερες βαθμίδες.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εξετάζει την αναβάθμιση πολλών ακόμη κριτηρίων. Συγκεκριμένα, επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη χρήση των εκτιμήσεων όσον αφορά στις μελλοντικές επιδόσεις.

Παρότι η συνολική απόδοση των ελληνικών τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων ήταν καλή, η Fitch διαπίστωσε έντονες τάσεις απόκλισης ανάμεσα στις παλαιότερες (πριν το 2006) και τις νεότερες εκδόσεις. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι οι πρόσφατες εκδόσεις εμφανίζουν χειρότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις παλαιότερες. Για τις εκδόσεις μετά το 2006, ο οίκος θα διαμορφώσει τις προσδοκίες του με τη μέθοδο της μελέτης ανά περίπτωση, βασιζόμενη στο ιστορικό κάθε δανειστή χωριστά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα