Fiat: Στρατηγική συμμαχία με Sollers στη Ρωσία

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 15:51

Στην υπογραφή συμφωνίας, με στόχο να εδραιώσουν μια παγκόσμια στρατηγική συμμαχία για την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων και SUV, προχώρησαν οι εταιρείες Fiat και Sollers.

Το Mνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον Βαντίμ Σβέτσοφ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sollers, και τον Σέρτζιο Μαρκιόνε, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fiat Group, παρουσία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η παραγωγική δυναμικότητα της κοινοπραξίας ενδέχεται να φτάσει τα 500.000 οχήματα ετησίως μέχρι το 2016. Εννέα καινούργια μοντέλα (αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και SUV) θα εισαχθούν στη ρώσικη αγορά και έξι από αυτά θα κατασκευαστούν βασισμένα σε μια καινούργια παγκόσμια πλατφόρμα της Fiat-Chrysler. Το 10% των αυτοκινήτων προορίζεται για εξαγωγή.

Οι μονάδες παραγωγής της Fiat/Sollers θα βρίσκονται στην Naberezhnye Chelny, 1.000 χλμ ανατολικά της Μόσχας, στη Δημοκρατία του Tatarstan. Το εργοστάσιο παραγωγής της Sollers/Naberezhnye Chelny θα επεκταθεί, ενώ θα κατασκευαστεί ένα τεχνολογικό πάρκο για την παραγωγή εξαρτημάτων.

Το κέντρο τεχνικών ερευνών της κοινοπραξίας θα αναλάβει την παραγωγή και την τεχνική προσαρμογή των νέων οχημάτων στη ρωσική αγορά, ενώ η κοινοπραξία θα εκχωρήσει πνευματικά δικαιώματα σε διάφορες πλατφόρμες.

Όπως προβλέπει το μνημόνιο, η παραγωγή δεν θα πέσει κάτω από 50%, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων και της δημιουργίας ενός νέου τεχνολογικού πάρκου για την κατασκευή εξαρτημάτων. Επιπλέον, τα απαιτούμενα εξαρτήματα θα παράγονται από το εργοστάσιο ZMZ και το νέο τεχνολογικό πάρκο στο Togliatti.

«Με αυτόν τον τρόπο η κοινοπραξία Fiat/Sollers στη Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να εδραιώσει την παρουσία της στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνοντας όλους τους σημαντικούς τομείς της παραγωγής οχημάτων υψηλής ποιότητας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος η κοινοπραξία θα υποστηριχθεί με μακροπρόθεσμα δάνεια από τη ρωσική κυβέρνηση με ευνοϊκό τόκο για το συνολικό ποσό της επένδυσης, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

«Το σχέδιο της σύστασης κοινοπραξίας εκφράζει την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στη μελλοντική ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτου. Με τη δημιουργία ενός κέντρου παραγωγής, από τα μεγαλύτερα του κόσμου, με εξειδίκευση στην παραγωγή και κατασκευή αυτοκινήτων της Fiat και Chrysler Group στη Ρωσία, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα πιο ελκυστικά προϊόντα στους πελάτες μας και να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κ. Σβέτσοφ.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε της Fiat δήλωσε από την πλευρά του: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στην παρουσία μας στη ρωσική αγορά. Είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που υπογράφηκε από τον όμιλό μας σε μια από τις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου Fiat και Chrysler για συνεργασία σε διεθνές επίπεδο που θα προσφέρει και στις δυο εταιρείες περαιτέρω απόκτηση τεχνογνωσίας, γεωγραφική επέκταση, διεύρυνση πελατολογίου και μείωση του κόστους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα