Παγκόσμια Τράπεζα: Πολλές οι αβεβαιότητες για τη διεθνή οικονομία

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 18:55
UPD:20:31

Η διεθνής οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στην άβυσσο, όμως δεν βγήκαμε οριστικά από αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Αν εκτίμησε πως είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο ύφεσης σε διψήφιο ποσοστό, επισήμανε πως ενώ η διεθνής οικονομία εξέρχεται του κύκλου της ύφεσης, «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες».

Απευθυνόμενος στα μέλη της «Επιτροπής του Μπρέτον Γουντς», συμπλήρωσε πως «ο ρυθμός ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας ... θα είναι φέτος και κατόπιν αβέβαιος».

Διευκρίνισε πως «ελλοχεύουν για φέτος τα κρυμμένα προβλήματα, παραδείγματος χάρη η επαναχρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους κρατών» σημειώνοντας πως «αυτό εκτείνεται σαφώς πέραν της Ελλάδας, σε ό,τι δε αφορά τις ΗΠΑ, η κατάσταση αυτή αφορά ασφαλώς και τις Πολιτείες και τους Δήμους τους».

Νέο εποπτικό και παρεμβατικό ρόλο του ΔΝΤ ζητά ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Tο ΔΝΤ θα ζητήσει από τα μέλη του να το εξουσιοδοτήσουν να αναλάβει ένα νέο εποπτικό και παρεμβατικό ρόλο διεθνώς, προανήγγειλε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.

Μιλώντας στην «Επιτροπή του Μπρέτον Γουντς», ο Ντομινίκ Στρος-Καν διευκρίνισε ότι θέλει το ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον «να ανιχνεύει έγκαιρα τους δυνητικούς συστημικούς κινδύνους» για τη διεθνή οικονομία, εποπτεύοντας πλέον όχι μόνον την οικονομία ενός ορισμένου κράτους, αλλά, εν ανάγκη, μια ομάδα κρατών και παρεμβαίνοντας για να αποσοβήσει εν τη γενέσει τους κινδύνους αυτούς.

«Ρίχνουμε την ιδέα για μία καινούργια εποπτική διαδικασία», με στόχο την οικονομική σταθερότητα διεθνώς, «να μας επιτρέπεται, δηλαδή, να αποτιμούμε τα ευρύτερα, συστημικά αποτελέσματα» από μια εθνική οικονομική πολιτική, «και τους συνεπαγόμενους κινδύνους, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο», υπογράμμισε.

«Και βέβαια θα παρέχουμε ρευστότητα», πρόσθεσε. «Όμως, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και ροές "ζεστού" χρήματος σε πολυεθνική βάση» σε μορφή εντελώς διαφορετική των ισχυόντων «Ειδικών Τραβηκτικών δικαιωμάτων» μας (...) «όταν θα ανακύπτουν για τη διεθνή οικονομία συστημικοί κίνδυνοι», εξήγησε τέλος ο κ. Στρος-Καν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα