Απογοητευτικός ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 15:08

Το 20% άγγιξε η μείωση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων.

Το 20% άγγιξε η μείωση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, γεγονός που, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνει την ελεύθερη πτώση της κατανάλωσης και αποτυπώνει την ασφυξία στο λιανεμπόριο.

«Δυστυχώς», τονίζει ο κ. Κορκίδης, «οι αρχικές εκτιμήσεις και προβλέψεις της ΕΣΕΕ για μειωμένη κίνηση της εκπτωτικής περιόδου επιβεβαιώθηκαν, αφήνοντας "φτωχά" ταμεία και διάχυτη απογοήτευση στις τοπικές αγορές μικρών και μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι με μόνη ίσως εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων κατά την οποία η πτώση του κύκλου εργασιών δεν ξεπέρασε το 5% με 7%, η συνέχεια ήταν χειρότερη.

Η μείωση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων τελικά ξεπέρασε το 15% και άγγιξε το 20% σε σχέση με την περυσινή περίοδο σε όλους τους τομείς του λιανεμπορίου και κυρίως στην ένδυση και υπόδηση, στα χαρτικά και δώρα, στον οικιακό εξοπλισμό και στα λευκά είδη, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και προσθέτει:

«Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό από την φετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, 8 στις 10 επιχειρήσεις λιανικής έκλεισαν το ταμείο τους με απογοητευτικές εισπράξεις και κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό μείωσης του τζίρου τους».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται επίσης πως οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον περυσινό, ήταν μειωμένες κατά 9,61%, γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση στην αγορά.

Όπως ακόμη εκτιμά ο κ. Κορκίδης, μετά το τέλος των εκπτώσεων και παρά τα γνωστά δεκαήμερα προσφορών που θα ακολουθήσουν από την πλειονότητα των καταστημάτων δεν αναμένεται καμία εντυπωσιακή μεταβολή στην αγορά, η οποία πλέον στρέφει τις ελπίδες της στην ανοιξιάτικη σεζόν και στην πασχαλινή αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, «το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θα θέσει «επί τον τύπον των ήλων» και την αποδοτικότητα των μέτρων που θα ανακοινωθούν και θα ληφθούν, αλλά και τις αντοχές του ελληνικού εμπορίου και της αγοράς».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα