ΕΕ: Στην Ελλάδα η ευθύνη για το είδος των μέτρων

Αύριο οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 13:49
UPD:21:26

Η βασική πολιτική ευθύνη για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων θα πρέπει να αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την «ισχυρή βούληση» της Αθήνας να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξυγιάνει τα οικονομικά της χώρας.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κομισιόν και η ΕΕ κατανοούν την ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, απέφυγε να ποσοτικοκοποιήσει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο απέχει από το στόχο αυτό με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο για την επίσκεψη Ολι Ρεν στην Αθήνα

Ο Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο για την επίσκεψη Ολι Ρεν στην Αθήνα

Διευκρίνισε δε ότι η Κομισιόν δεν έχει κάνει επίσημη ή ανεπίσημη εισήγηση στην κυβέρνηση για περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Σημείωσε, τέλος, ότι κατά τις χθεσινές συζητήσεις που είχε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν με Έλληνες αξιωματούχους δεν τέθηκε το θέμα της οικονομικής διάσωσης της χώρας.

Αύριο οι ανακοινώσεις των πρόσθετων μέτρων

Εξάλλου, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα νέα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το απόγευμα (17.00) ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αναμένεται να σκιαγραφήσει το περίγραμμά τους.

ΕΤΕπ: Δεν έχει ζητηθεί συμμετοχή σε σχέδιο διάσωσης

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ζητηθεί από την τράπεζα να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ζητηθεί από την τράπεζα να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

«Δεν μας έχει ζητηθεί (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) γιατί δεν μας επιτρέπει άλλωστε το καταστατικό μας τη συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο σε σχέδιο στήριξης», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης.

Βεστερβέλε: «Ατοπη» η συζήτηση για βοήθεια στην Ελλάδα

Όπως τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, η δημόσια συζήτηση αναφορικά με μια πιθανή στήριξη της χώρας αντί να δημιουργεί αισιοδοξία, προκαλεί νευρικότητα στις χρηματαγορές.

Οι συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα είναι προς το παρόν «άτοπες», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Όπως τονίζει, η δημόσια συζήτηση αναφορικά με μια πιθανή στήριξη της χώρας αντί να δημιουργεί αισιοδοξία, προκαλεί νευρικότητα στις χρηματαγορές.

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Standard & Poor's

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Stantard & Poor΄s που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία της οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο Οίκος είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας σε ΒΒΒ+.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα