Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πακέτο μέτρων

Στις 11:30 οι ανακοινώσεις
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 09:28
UPD:10:35

Αρχισε στη Βουλή η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ακακοινωθούν στις 11:30 και σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μείωση του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας κατά 35% και του δώρου Χριστουγέννων κατά 30% (για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα). Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ, εκτίμησε ο ίδιος πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Το υπουργικό θα εξετάσει επίσης την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%, πρόσθεσε άλλη πηγή.

Αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης (σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της) οι συνέταιροι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συναντιούνται μαζί της. Προστρέχουν οι πρόθυμοι για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική, για να δώσουν γη και ύδωρ», σχολίασε το ΠΑΜΕ. Δηλώσεις για τα νέα μέτρα θα κάνει στις 13:00 η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Περισσό.

Χθες κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός διακήρυξε την απόφασή του να λάβει όσα κι όποια μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας από την επαπειλούμενη χρεοκοπία.

O πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι «σηματοδοτούν μια ανατροπή ακόμη και με όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και πολιτικά», τόνισε την απόφασή του «να μη λιποτακτήσει» και να προειδοποιήσει ότι «μια λεπτή γραμμή χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας και θα βρούμε πόρτες κλειστές ή δυσβάσταχτα επιτόκια».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε σε αναστολή τα προεκλογικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η οδυνηρή πραγματικότητα επιβάλλει «σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, καθώς αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμη χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού, ασφυξία πληρωμών για μισθούς και συντάξεις».

Με κριτική διάθεση για το παρελθόν και χωρίς εξαιρέσεις, ουσιαστικά κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να θέσουν τέλος στο μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής στάσης - συμπεριφοράς και ενός ιδιωτικού και δημόσιου ήθους που οδήγησε τη χώρα σε πλήρη ανυποληψία και την κοινωνία σε κατάρρευση.

Περιγράφοντας την κατάσταση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε:

** Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στα 300 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιο πάνω από το ετήσιο εθνικό εισόδημα, που φτάνει στα 240 δισ. ευρώ.

** Το Ταμείο του Δημοσίου για φέτος πρέπει να βρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις τακτικές δαπάνες, να πληρώσει τις συντάξεις, τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

** Από αυτά, πρέπει να δανειστεί περίπου τα μισά. Και, κάθε χρόνο, δαπανούμε όλο και περισσότερα, ενώ κάθε χρόνο εισπράττουμε όλο και λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι οι δανειστές να μας ζητούν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, σε σημείο που ο δανεισμός να κινδυνεύει να γίνει απαγορευτικός. Σε σημείο που να έχουν πέσει πάνω μας οι κερδοσκόποι.

** Πριν από λίγα χρόνια, δανειζόμασταν σχεδόν με τους ίδιους όρους με τη Γερμανία. Σήμερα, όταν δανειζόμαστε 5 δισ. ευρώ, πληρώνουμε 750 εκατ. ευρώ παραπάνω τόκους απ' ό,τι η Γερμανία.

** Από το 2004 στο 2009, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 10 δισ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ, το 52% των εσόδων πάει σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 45%.

** Το 2004, για επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία χρειάστηκε να καταβληθούν 6 δισ., το 2009 έφτασε στο ποσό των 12 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανοίγουν ένα νέο κύκλο, είναι μόνο η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες για συστράτευση: «Να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Ο καθένας απ' όπου μπορεί, όπως μπορεί. Ζητάω να κάνουμε για τη χώρα μας ό,τι θα κάναμε για το σπίτι μας».

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους πολίτες πως «η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει όλη αυτή η προσπάθεια των πολλών να λειτουργήσει ξανά υπέρ των ολίγων», κάλεσε τους βουλευτές του να είναι μπροστά στη μάχη και προειδοποίησε τους υπουργούς ότι «με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών, δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των ολίγων. Προνόμια που κατοχυρώνονται είτε με νόμους είτε με πλημμελή εφαρμογή τους».

Σε αυστηρό τόνο, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα όσους φοροδιαφεύγουν: «Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε off shore, δεν με ενδιαφέρει αν φταίνε οι αποδείξεις που δεν κόβουν ή αν οι βίλες, τα κότερα και οι λιμουζίνες τους είναι περιουσιακά στοιχεία εταιρειών».

Παράλληλα, τόνισε ότι, εάν δεν αλλάξει άρδην το ελληνικό κράτος, η χώρα θα βρεθεί μετά από λίγα χρόνια πάλι στην ίδια κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί κριτικά στην μεταπολιτευτική περίοδο, από την οποίαν δεν εξαίρεσε το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, μετά το 1981, και να κάνει λόγο για «τραγικά σφάλματα» και να παραδεχθεί «σφάλματα και εκπτώσεις, που οδήγησαν μέχρι και στην αλλοίωση των βασικών μας ορισμών και αξιών για την κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι «πολλά τα μικρά βαρίδια, τα οποία αθροιστικά και σωρευτικά, έγιναν ασήκωτα. Κάθε παράλειψη, κάθε παρατυπία και κάθε παραλογισμός, κάθε ρουσφέτι, κάθε πελατεία και κάθε παράνομος διορισμός, ήταν μια πληγή για την κοινωνία μας. Δεν είμαι περήφανος, κανένας δεν είναι περήφανος, που η κοινωνία αναγκάστηκε να εφεύρει λέξεις, όπως τη ''λαμογιά'', για να περιγράψει μια πραγματικότητα στην οποία συνηθίσαμε. Εφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες. Και είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα