Ζ. Μπαρόζο: Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της EE

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 15:43
UPD:17:15

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε μεταξύ άλλων πως επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για τα πρόσθετα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για τα πρόσθετα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Επιπλέον, ο Ζοζέ Μπαρόζο επανέλαβε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων και ζήτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ διαβεβαιώσε για πλήρη στήριξη της χώρας μας.

Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια που καταβάλει για τη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πρόσθετα μέτρα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει -αν κριθεί αναγκαίο- στην οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.

«Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της ανισορροπιών βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο με πειστικό τρόπο», αναφέρει ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επαίνεσε την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή τους. «Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με αποφασιστικές δομικές μεταρρυθμίσεις… είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε. «Επίσης είναι σημαντική και για τη συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των χωρών του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα εργαλεία εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε.

Τη λήψη των νέων μέτρων χαιρέτισε το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ να εκφράζει την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας. Επίσης, όπως διευκρίνισε, η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη συνάντησή της την Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το «σεβασμό» του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπός του, δείχνουν πως «η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της».

Εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητα του ευρώ χαρακτήρισε τα νέα μέτρα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν υπευθυνότητα προς την Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα.

Όταν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα