Εξειδίκευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 20:36
UPD:21:29

Στην εξειδίκευση ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως αν γίνει σαφές με ποιο τρόπο θα μας βοηθούσαν οικονομικά οι εταίροι μας, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυτή τη στήριξη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, σημειώνοντας πως «το κοστούμι του» είναι λίγο πολύ το ίδιο με αυτά που κάνουμε τώρα. Δεν θέλουμε μία λύση ΔΝΤ, θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, όμως δεν μπορουμε να κλείνουμε την πόρτα, αφού δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορουμε να δανειζόμαστε με όρους με τους οποίους δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επανέλαβε ακόμη πως «έχουμε κάνει πέρα από όσα θα μπορούσε να κάνει μία χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιήμενος από τις διεθνείς αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και επισήμανε πως το δεύτερο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα εξειδικεύσει τη δέσμευση της ότι στέκεται αλληλέγγυα σε κράτη που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Ερωτηθείς, αν ζητάμε οικονομική στήριξη, απάντησε πως αυτό αν γίνει πιο σαφές με ποιο τρόπο θα βοηθούσαν, τοτε η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί στήριξη.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κοινωνικών εταίρων, εκτίμησε πως η κοινωνία είναι έτοιμη να βάλει πλάτη, αν αισθανθεί ότι αυτό γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Αναφερόμενος στα ίδια τα μέτρα, σημείωσε πως «δεν ήταν επιλογή μας να μειώσουμε τις αποδοχές στο Δημόσιο», ενώ ερωτηθείς αν οι περικοπές στα δώρα και το επίδομα αδείας θα είναι μόνιμες, απάντησε πως δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ισχύσουν για φέτος και δεν θα ισχύσουν του χρόνου. Σε νέα ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε πως «δεν είναι πρόθεσή μας να το επεκτείνουμε».

Επιπλέον, καταλόγισε αντιφάσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκούν. Επίσης, για άλλη μία φορά επέρριψε την ευθύνη για την κάτασταση στην οποία βρίσκεται τώρα η χώρα στις πολιτικές «του κόμματος του οποιου ηγείται» ο κ. Αντώνης Σαμαράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα