Στα υψηλότερα δύο εβδομάδων το ευρώ

Εναντι του δολαρίου
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 05:54
UPD:06:19

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου αναρριχήθηκε το ευρώ μετά τη μείωση των ανησυχιών ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βλάψει την ανάκαμψη της περιοχής, καθώς η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση φόρων και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο έναντι του ιαπωνικού γιέν εν μέσω στοιχημάτων ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν για στήριξη της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δολάριο της Αυστραλίας πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000 έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας, αποτέλεσμα των στοιχημάτων για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη χώρα του Νοτίου Ειρηνικού τονώνοντας τη ζήτηση για τα περιουσιακά της στοιχεία.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3703 ανά δολάριο στις 11:49 π.μ. στο Τόκιο από 1,3697 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου άγγιξε το 1,3736, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Φεβρουαρίου. Αγοράστηκε στα 121,29 γιέν από 121,17 γιέν χθες. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 88,51 γιέν από 88,47 χθες, όταν άγγιξε τα 88,32, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 4,8 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης το ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Ελλάδας. Ο διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γερμανός, Γιούργκεν Κρέγκερ, θα μιλήσει σήμερα στο Βερολίνο για το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα και της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι οι περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να τα εφαρμόσει.

Το ευρώ υποχώρησε 7,8% τους τρεις τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είπε ότι «ενδέχεται να μην επιβιώσει» της κρίσης.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στο 1,3080 δολ. Νέας Ζηλανδίας από 1,3040 χθες στη Νέα Υόρκη, όπου αναρριχήθηκε στο 1,3102 δολ. Ν. Ζηλανδίας, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2000.

Το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας συρρικνώθηκε στο 1,18 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,07 δισ. δολ. ΗΠΑ) έναντι 2,17 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Δεκέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα