Τα σπουδαία μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των δυνατών της ΕΕ φαίνεται πως αναμένουν οι επενδυτές στο ΧΑ και οι αναλυτές των ξένων οίκων μοιράζονται σε οπαδούς του ΔΝΤ way και σε εκείνους που προσδοκούν καλύτερα αποτελέσματα από το EU way.
Από την πλευρά των αναλυτών που προσεγγίζουν συνολικά την ΕΕ αναμένεται όμως πίεση στις αγορές της Ευρώπης καθώς η Ελλάδα μετά τα μέτρα έχει αφαιρέσει την δικαιολογία της ανέμελης διακυβέρνησης επιβάλλοντας στους; εταίρους να πάρουν θέση στο ερώτημα Ναι την βοήθεια προς την Ελλάδα με κάθε κόστος ή το ΔΝΤ με την τεχνογνωσία και τους μηχανισμούς που ήδη διαθέτει είναι βέλτιστη επιλογή;
Τα παράγωγα στην ευρωζώνη δείχνουν πως ότι και αν αποφασίσουν στην ΕΚΤ ή την ΕΕ η ανάπτυξη το 2010 θα επιβραδυνθεί από την περίπτωση της Ελλάδας και ίσως ακολουθήσουν κι άλλες οικονομίες της Ενωσης
Σε αυτό θα διαφέρει πολύ από την χθεσινή η σημερινή συνεδρίαση. Αν και εκτιμάται πως θα συνεχίσει το ΧΑ η συσσώρευση, αν διατηρηθεί το κλίμα της συγκρατημένης επιφυλακτικότητας και μετά την αντίδραση που θα προκαλέσει η μελέτη των μέτρων που εξαγγέλθηκαν χθες.
Η πρώτη έκθεση που αναφέρεται στην Ελλάδα λεπτομερειακά ήταν της Barclays και αξίζει να ληφθεί υπΆ όψη η μέθοδος προσέγγισης και υπολογισμών. Γιατί έτσι θα αντιμετωπιστεί η οικονομία της χώρας από τους περισσότερους ξένους θεσμικούς.
Υπολόγισαν ότι μετά την αναγγελία των δρακόντειων μέτρων και όλα όσα έχουν αποφασιστεί προηγούμενα θα δώσουν αποτέλεσμα ύψους 12 δις ευρώ που θα φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Υπογραμμίζουν όμως πως αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξουν άλλα χτυπήματα της οικονομίας από εξωτερικούς παράγοντες ή δεν ανακοινωθούν και νέες αναθεωρήσεις των στοιχείων που απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το σφίξιμο στο ζωνάρι συνολικά θα ανέλθει στα 16 δις ευρώ αν υπολογιστούν και τα μέτρα που πάρθηκαν και ίσχυσαν άπαξ. Αυτό ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κάπου7%.
Το εγχείρημα είναι το δυσκολότερο σε απόλυτους αριθμούς ως ρύθμιση οικονομικών κράτους μέλους του ΟΑΣΑ με βάση αυτά γίνεται αντιληπτό ότι επΆ αρκετό θα παραμείνει η χώρα στο μικροσκόπιο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που δεν είναι και στα καλύτερά της.
Το τέλος της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης έστειλε μήνυμα ότι εξαντλείται η ισχύς της ανοδικής τάσης προσωρινά και αυτό «κατάλαβαν» οι ασιατικές αγορές που παρουσίασαν ανάλογη εικόνα. Η υποχώρηση των βασικών δεικτών στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας από τα υψηλά ημέρας και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ήταν το κοινό χαρακτηριστικό και μόνη εξαίρεση ήταν τα κέρδη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας. Εκεί η άνοδος των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα έδωσε την αίσθηση πως η τοπική οικονομία εξέρχεται από την ύφεση με σταθερά βήματα.
Τα παράγωγα χθες έδωσαν ψήγματα αισιοδοξίας με το κλείσιμο στα futures του 20άρη πάνω από την θεωρητική τιμή. Ωστόσο το δεδομένο πως ανοδικά έκλεισαν χθες μόνο τα blue chip που όλο το 2010 κινούνται κόντρα στο καθοδικό ρεύμα μας κάνει επιφυλακτικούς για την έναρξη που αναμένεται ως συνέχεια του τελευταίου ημίωρου στο ΧΑ. Υπενθυμίζουμε ότι τότε έγινε το 1/5 του τζίρου και αφορούσε ρευστοποιήσεις.
Όπως λένε αυτοί της Barclays πολύ λίγες χώρες κατάφεραν να εκπληρώσουν στόχους ανάλογους με εκείνους που ανέλαβε η Ελλάδα από χθες και οι περισσότερες το έπραξαν κάτω από συνθήκες διαφορετικές που επέτρεπαν πρακτικές (όπως υποτίμηση νομίσματος) που για την Ελλάδα δεν ισχύουν αφού είναι μέλος της ΕΕ. Αναμένεται ωστόσο να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες όπως Ισπανία Ιρλανδία Εν Βασίλειο που επίσης έχουν ανάγκη μείωσης του ελλείμματος τους μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια.