Παράγωγα: Διίστανται οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 09:07
UPD:13:25

«Γερμανία: ΝΟ κατευθείαν βοήθεια» θα παίξουν οι ειδήσεις, και το spread των ομολόγων θα γίνει θερμόμετρο των συναλλαγών για κάθε φύσης ελληνική επενδυτική αξία.

Η ευαίσθητη αγορά των παραγώγων έχει σήμερα να αποτυπώσει στην δυναμική των ΣΜΕ την προσδοκία επί της αντίδρασης των ξένων θεσμικών στα μέτρα αφενός και αφετέρου στην πληροφορία που επίμονα αναμεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης περί της στάσης των Γερμανών επί της βοηθείας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αποκτήσει την δυνατότητα δανεισμού με υποφερτά επιτόκια.

Οι ξένοι αναλυτές έχουν χωριστεί στην ομάδα που υποστηρίζει το «δίκαιο» των κερδοσκόπων που «επιτίθενται» στο χρέος της Ελλάδας και στο ευρώ που έχει πέσει κατά 4,2% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2010 και σε αυτούς που θέλουν αυστηρότερους κανόνες στην διαπραγμάτευση των CDSs. Επίσης με τους τελευταίους συντάσσονται και αρκετοί που θεωρούν τα μέτρα ανάλογα με εκείνα που θα πρότεινε – επέβαλλε το ΔΝΤ σε μια διαδικασία συνεργασίας και δανεισμού της Ελλάδας με πολύ χαμηλό επιτόκιο από το IMF. Η έλλειψη ομοφωνίας στις αναλύσεις προδιαθέτει για μάχες επί του ταμπλό.

Η εμφάνιση του premium στα ΣΜΕ τρέχοντα μήνα με λήξη σε δυο βδομάδες, δεν έχει την ίδια συμβολική σημασία με την ανάλογη επιλογή τρεις μήνες πριν την εκπνοή. Αρκετοί εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού από την συνάντηση με τους ισχυρούς της ΕΕ όπου θα συλλέξει την πολιτική ευρωπαϊκή υποστήριξη που χρειάζονται τα ομόλογα της χώρας. Πολλοί σχολιάζουν μια διαρροή από την ΕΚΤ για την θέσπιση κριτηρίων ειδικών για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θα σηκωθεί στην περίπτωση που και η Τρίτη των εταιριών αξιολόγησης δώσει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας χαρακτηρισμό χωρίς Α.

Προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία και θα επιβαρύνει την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Αλλά η ΕΚΤ, θα έκανε κάτι τέτοιο, ως κίνηση «απελπισίας» ώστε να συνεχιστεί ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που διαθέτουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα