ΕΕ: Χρηματοδότηση 43 ενεργειακών έργων

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 13:21

Συνολικά 43 ενεργειακά έργα, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ και θα αυξήσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, επέλεξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να χορηγήσει 2,3 δισ. ευρώ σε 31 έργα στον τομέα του αερίου και 12 έργα στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία ανέρχεται σε ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δαπανηθεί από την ΕΕ για ενεργειακή υποδομή.

«Βάσει του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ χρηματοδοτούμε "έξυπνες επενδύσεις" - βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης στραμμένα σε μακροχρόνιες επιδιώξεις. Η επένδυση σε καίριας σημασίας υποδομή όχι μόνο θα δώσει ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση, αλλά επίσης θα βοηθήσει να διασφαλιστούν θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια των πολιτών, ακόμη και σε περίπτωση διακοπών εφοδιασμού. Πήραμε το μάθημα από την πρόσφατη κρίση στον τομέα του φυσικού αερίου, η οποία υπήρξε μια από τις αιτίες για τις οποίες αποφασίσαμε να διαθέσουμε υψηλή χρηματοδοτική συνδρομή σε νέα έργα ενεργειακής υποδομής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο αρμόδιος για την ενέργεια ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε από την πλευρά του: «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η Επιτροπή συμφωνήσει τόσο υψηλό ποσό για ενεργειακά έργα. Επιλέξαμε καίριας σημασίας έργα τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο ενοποιημένου ενεργειακού δικτύου στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας ευέλικτες ροές ενέργειας δια μέσου των συνόρων των κρατών μελών. Οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης απαιτούν μεγάλες και τολμηρές επενδύσεις σε υποδομή, με μακροχρόνιες περιόδους αποπληρωμής».

Με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής χορηγούνται 910 εκατ. ευρώ για 12 έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και 1.390 εκατ. ευρώ για 31 έργα σωληναγωγών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα επιλεγέντα έργα θα βοηθήσουν στην υλοποίηση μειζόνων επενδυτικών σχεδίων τα οποία διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών καθυστερήσεων λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Με τη συγχρηματοδότηση τμημάτων των εν λόγω έργων σε ποσοστό έως και 50%, η συμβολή της ΕΕ θα ενεργήσει ως μόχλευση για τη συγκέντρωση 22 δισ. ευρώ επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ θα δοθεί σε φορείς ανάπτυξης έργων στο διάστημα των επομένων 18 μηνών.

«Οι ανωτέρω επενδύσεις θα βοηθήσουν στην τόνωση της απασχόλησης και θα διασφαλίσουν την επιβίωση πολλών μικρών επιχειρήσεων στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών. Θα καταστήσουν τις προμήθειες ενέργειας πλέον αξιόπιστες για εκατομμύρια κόσμο, ειδικώς σε περίπτωση κρίσεως εφοδιασμού», τονίζει η Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα