Ισχυροποίηση του γιέν

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 05:50
UPD:06:09

Ανοδικά έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων κινήθηκε το γιέν καθώς οι εταιρείες έφεραν στη χώρα τους, πριν τη λήξη της οικονομικής χρήσης, τα κέρδη που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό, τη στιγμή που η βρετανική λίρα υποχώρησε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικιών. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε 0,8% έναντι της στερλίνας και του ουόν της Νότιας Κορέας στις 11:43 π.μ. στο Τόκιο εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς αξιοποιούν τον πλεονέκτημα της μείωσης των φόρων που θεσπίστηκε πέρυσι για τον επαναπατρισμό των κερδών.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 90,03 ανά δολάριο ΗΠΑ από 90,31 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 122,61 ανά ευρώ από τα επίπεδα των 123,90 χθες, τα χαμηλότερα από τις 23 Φεβρουαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 12,65 ουόν και στα 134,94 ανά βρετανική λίρα.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Tankan της Bank of Japan, οι μεγάλες βιομηχανίες εκτιμούν ότι το γιέν θα κυμανθεί στα 91,16 ανά δολάριο. Σε χθεσινή της έκθεση η UBS AG ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο επαναπατρισμό των κερδών πριν τη λήξη του οικονομικού έτους στις 31 Μαρτίου.

Η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά μετά την έκθεση για χαμηλότερες των εκτιμήσεων αξίες κατοικιών. Το νόμισμα, που είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου φέτος, υποχώρησε στο 1,5015 δολ. από 1 ,5066 δολ. καθώς οι δημοσκοπήσεις τόνωσαν τις ανησυχίες ότι η Βρετανία ενδέχεται να εκλέξει κυβέρνηση μειοψηφίας, περιορίζοντας τις προσπάθειες επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και του ελέγχου του ελλείμματος ρεκόρ του προϋπολογισμού της. Οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο.

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργός Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, μετά τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 7.480 δολ. ο μετρικός τόνος, μετά την άνοδό του έως 0,9%. Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.123,69 δολ. η ουγγιά, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 1%, τη μεγαλύτερη από τις 17 Φεβρουαρίου, εν μέσω εικασιών ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα επιλυθεί.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά. Το αργό για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 41 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 81,46 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 37 σεντς, φθάνοντας στα 81,87 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα