Eνας χρόνος από τη βουτιά του 2009

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 10:11

Η επέτειος του πυθμένα, τον Μάρτιο του 2009, ανεβάζει τους ψυχολογικούς παράγοντες και κατεβάζει την όρεξη για αγορές.

Με κίνητρα ψυχολογικού περιεχόμενου αναμένουν οι αναλυτές να κινηθούν τα χρηματιστήρια, αφού η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη βουτιά του 2009, βάζει σε σκέψεις ως προς το ύψος του rebound και την δυνατότητα οι τιμές να πάνε ακόμα ψηλότερα.

Στο ΧΑ η διόρθωση στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης παραξένεψε αρκετά τους ιδιώτες επενδυτές του ΧΑ αλλά αποδείχθηκε ότι σε όλες τις αγορές του πλανήτη κάτι παρόμοιο ίσχυσε ως δυναμική. Οι κίνδυνοι που ανέλαβαν οι επενδυτές τοποθετούμενοι σε μετοχές θα ξαναμετρηθούν αυτές τις μέρες, γιατί η χθεσινή υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύτηκε από ενίσχυση του ενδιαφέροντος στην αγορά νομισμάτων, γεγονός που υπαινίσσεται αναζήτηση και άλλων επενδυτικών διεξόδων.

Κοντοστάθηκε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα την δεύτερη μέρα της τρέχουσας εβδομάδας χωρίς τρόμο ή πανικό. Απλά οι επενδυτές, μετά από την εγγραφή των πιο υψηλών επιπέδων που μπορούσαν να δώσουν στις τιμές των ασιατικών μετοχών μετά από έξη ανοδικές εβδομάδες, αποφάσισαν να ενθυλακώσουν κέρδη.

Επίσης στην Αμερική οι αναλυτές απέδωσαν τις μικρές απώλειες στους βασικούς δείκτες, στην κόπωση που επήλθε στους διαχειριστές καθώς τις τελευταίες βδομάδες αύξησαν την όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου και μια διόρθωση θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό των στόχων τους για το 2010.

Το θέμα που έρχεται στην επιφάνεια σήμερα που έχουμε την επέτειο της περυσινής βουτιάς του S&P500 στις 666 μονάδες είναι γνωστό ως η δυναμική στον «δεύτερο χρόνο». Μετά από τις περισσότερες υφέσεις στην οικονομική ιστορία ο πρώτος χρόνος χρηματιστηριακά είναι μέτριος και ο επόμενος συνεχίζει ανοδικά. Στην περίπτωση της τελευταίας παγκόσμιας ύφεσης ο βαρύτερος δείκτης σε ένα χρόνο κέρδισε 70% από τα χαμηλά και γι αυτό η Bank of America-Merrill Lynch επιμένει ότι ο δεύτερος θα είναι ακόμα καλύτερος.

«Μόνο μια φορά ο δεύτερος χρόνος μετά την ύφεση ήταν έτος αρνητικών επιδόσεων, σημείωσαν αναφερόμενοι στην εποχή του 1930. Διαφορετικά η μέση άνοδος τον πρώτο χρόνο είναι 46% από τα χαμηλά, τον δε επόμενο τα μέσα κέρδη είναι μικρότερα αλλά υπάρχουν, συνήθως στο 9%. Το 2010 μετά την εγγραφή χαμηλών δεκατριών ετών για τον S&P η επίδοση του πρώτου χρόνου είναι 70% και πιθανά αυτό προκάμει επιφυλάξεις που μόλις ξεχαστεί οι συγκρίσεις λόγω της επετείου θα δώσουν τη θέση τους στην απληστία.

Στα παράγωγα το αν κλείνουν τα ΣΜΕ του FTSE20 με discount ή premium κάποτε δεν έπαιζε ρόλο, αλλά το 2009 και φέτος οι επενδυτές προσδίδουν στη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ discount από premium και αντίστροφα όταν εκτιμούν ανάλογη πορεία του δείκτη την επόμενη. Χθες από premium επέλεξαν να δώσουν τιμή κλεισίματος στο ΣΜΕ Μαρτίου με discount.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα