ΗΠΑ: Έξι προτάσεις μεταρρύθμισης στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 12:43

Το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού κλάδου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο θα πρέπει να επανεξετάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει ο Λόρενς Σάμερς, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα μετο Reuters.

«Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ανέφικτο ότι η αμιγής αγορά να δώσει τις λύσεις», επισήμανε ο κ. Σάμερς στη διάρκεια συνεδρίου του Stanford Institute for Economic Policy Research την Παρασκευή.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν συμπέσει με έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με το εύρος και τις μορφές με τις οποίες πρέπει να ασκείται η εποπτεία στις αγορές προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στου Γουόλ Στριτ ή μιας καθολικής κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο κ. Σάμερς εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα, παρότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει για την εξυγίανση της οικονομίας. Κατά τη γνώμη του, «η ανεργία έχει ανέλθει σε απαράδεκτα επίπεδα και θα παραμείνει σε αυτά για σημαντικό διάστημα». Τονίζει, ωστόσο, ότι η φάση της «ελεύθερης πτώσης» αποτελεί παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σάμερς, η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι συνισταμένες:

1. Ολοκληρωμένη εποπτεία όλως των συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

2. Θέσπιση διαδικασιών διαχείρισης των πτωχεύσεων των σημαντικότερων ιδρυμάτων

3. Αύξηση των υποχρεωτικών ποσοστών κεφαλαιακής επάρκειας και εφαρμογή αυστηρότερων ορίων στη μόχλευση και τις απαιτήσεις ρευστότητας

4. Αποζημίωση των Αμερικανών πολιτών για την παροχή βοήθειας στα ιδρύματα

5. Για τη χρήση εξωχρηματιστηριακών παραγώγων και συναλλαγών ανταλλαγής και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων που εμπλέκονται στην κρίση της Γουόλ Στριτ θα πρέπει να απαιτείται η διαμεσολάβηση ενός γραφείου συμψηφισμού ή ενός χρηματιστηρίου που θα εγγυάται διαφάνεια και σταθερότητα

6. Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επωφελούνται από το δίχτυ προστασίας της κυβέρνησης θα πρέπει να επιβάλλονται περιορισμοί όσον αφορά στη δραστηριότητά τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα