Γερμανία: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 12:48
UPD:14:47

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν απόψε στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της Ελλάδας, εν μέσω επιφυλάξεων από Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία. Αντιθέτως, ισχυρή είναι η υποστήριξη της χώρας μας από τη Γαλλία.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν θα ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση», δήλωσε στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης Τύπου.

Εντωμεταξύ, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει απόψε στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του.

Ανέφερε επίσης ότι ο κοινοτικός επίτροπος εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προς το παρόν συζήτηση σχετικά με την χρηματοδότηση ενός τέτοιου φορέα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν απόψε στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της Ελλάδας, εν μέσω επιφυλάξεων από Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία. Αντιθέτως, ισχυρή είναι η υποστήριξη της χώρας μας από τη Γαλλία.

Όπως έγινε γνωστό από κοινοτικές πηγές, οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου ύψους 20-25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το οποίο περιέχει δυο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπου το συντονισμό θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σενάριο αυτό είναι το πλέον πιθανό διότι αφενός μεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα και αφετέρου δεν απαιτεί χωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα.

Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο «τραπέζι» αλλά θεωρείται το λιγότερο πιθανό είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας. Δεν έχει πολλές ελπίδες αυτό το σενάριο με δεδομένες τις αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ταχθεί κατά της στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., θεωρώντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριζε στο φύλλο του Σαββάτου, πως τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, υπό τη μορφή δανείων ή δανειοδοτικών εγγυήσεων, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της.

Εκτός από το σχέδιο διάσωσης, στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στην αυριανή του συμβουλίου υπουργών Εcofin θα εξεταστεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση εκθέσεις που έχουν υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τις μηνιαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της στενής κοινοτικής εποπτείας.

Στο έγγραφό της η Κομισιόν χαιρετίζει τα «φιλόδοξα μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος φέτος, ενώ διευκρινίζει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα (μέτρα) το 2011 και 2012.

Την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ θα εξετάσει το Ecofin

Εντωμεταξύ, το Ecofin αναμένεται να εξετάσει αύριο την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η συζήτηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ θα στηριχθεί στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου 2010 και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης και για τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με βάση την ανωτέρω έκθεση η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογήθηκαν οι μέχρι τώρα ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Επίσης, στο αυριανό Ecofin οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, θα προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με τη στρατηγική της ΕΕ για το 2020. Η εν λόγω στρατηγική, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη θωράκιση της οικονομίας της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, στο Ecofin θα συζητηθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα