Δύο όψεις είχε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Η αγορά άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς καθώς κύμα πωλήσεων ρευστοποίησης πίεσε τις τιμές χαμηλά, όμως το κλίμα άλλαξε γρήγορα προς ανακούφιση χρηματιστών και επενδυτών που αισιοδοξούν για την πορεία των εταιρικών κερδών και αυτό το επταήμερο.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί περίπου 14% τις τελευταίες συνεδριάσεις από τις 9 Οκτωβρίου όταν άρχισε η ανάκαμψη από τα χαμηλά των τελευταίων πεντέμισι ετών.
Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές που είναι περισσότερο ευαίσθητες στις οικονομικές εξελίξεις (General Motors, Coca Cola Co., Philip Morris), ενώ η μετοχή της Pfizer δέχθηκε πιέσεις μετά την πρόταση του Λευκού Οίκου να προωθηθούν ταχύτερα στην αγορά τα φθηνά φάρμακα γενετικής.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 215,84 μονάδες, ποσοστό 2,59%, φθάνοντας στις 8.538,24 μονάδες. Ανοδο 21,81 μονάδων, ποσοστό 1,69%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.309,67 μονάδες.
Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς η θετική ροή ειδήσεων από ορισμένες εταιρείες αντιστάθμισε τις πωλήσεις ρευστοποίησης κερδών - φυσική αντίδραση της αγοράς στα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο γερμανικός όμιλος ΕΟΝ ξεχώρισε για τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση πως πρόκειται να αγοράσει τα ενεργητικά στοιχεία και τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Βρετανία από την TXU Corp αντί 2,1 δισ. δολαρίων.
Η σουηδική Ericsson είδε τη μετοχή της να ανακάμπτει θεαματικά μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των κερδών της, ενώ η γαλλική Pinault Printemps Redoute ενισχύθηκε σημαντικά μετά την είδηση πως πρόκειται να πωλήσει το τμήμα χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών αντί 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Bayer έχασε έδαφος, όπως και της Swiss Life.
Η εβδομάδα είναι γεμάτη από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τρίμηνου από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως Peugeot, ABB, Nestle και WPP.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,1% και άνοδο 0,3%, αντίστοιχα.
Η μετοχή της Ε.ΟΝ ενισχύθηκε κατά 6,9%, ενώ της σουηδικής Ericsson κατά 8,8%. Νωρίτερα, στο Τόκιο, το χρηματιστήριο έκλεισε 1,19% χαμηλότερα με την αγορά επιφυλακτική περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τα μέτρα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ